Dziewięć spotkań edukacyjnych, blisko 1100 uczestników z całej Polski, 15 staży w najlepszych polskich restauracjach, setki doświadczeń, tysiące inspiracji i niezliczona ilość wiedzy – tak można podsumować pierwszą odsłonę programu „Szef dla Młodych Talentów” prowadzonego przez Makro Polska. 20 października w Warszawie odbędzie się uroczyste otwarcie drugiej edycji. Na temat programu wypowiadają się eksperci: Paweł Oszczyk, Martin Castro i Malka Kafka.
Szef dla Młodych Talentów to jedyny tego typu program edukacyjny w Polsce, skierowany do młodych kucharzy, stawiających pierwsze kroki w karierze. W jego ramach MAKRO Polska organizuje comiesięczne bezpłatne spotkania dla uczniów szkół gastronomicznych – Miksery Kulinarne. Odbywają się na nich pokazy kulinarne wybitnych szefów kuchni, prelekcje wyjątkowych postaci świata kulinariów oraz prezentacje produktów z całego świata.
“Udział w programie Szef dla Młodych Talentów to dobry początek dla młodych adeptów sztuki kulinarnej” – mówi Paweł Oszczyk, „Szef Roku” Żółtego Przewodnika Gault&Millau Polska 2016 i członek Rady Programowej – “To program, który pozwala młodym kucharzom z całej Polski uczestniczyć w szkoleniach z szefami kuchni, uczyć się od najlepszych oraz zdobywać doświadczenie. W pierwszej edycji programu udział wzięło 1100 uczniów z całej Polski, nie tylko z dużych miast. 15 uczniów, którzy uzyskali najlepsze wyniki w quizach sprawdzających wiedzę po Mikserach Kulinarnych, odbyło staże w wiodących polskich restauracjach” – dodaje Paweł Oszczyk.
“Program pomaga nam, początkującym kucharzom, dopiero wstępującym w świat kulinarny, spojrzeć na świat kuchni z innej, bardziej profesjonalnej perspektywy. W trakcie stażu uczymy się różnych technik kulinarnych i poznajemy zakład gastronomiczny w praktyce, a nie z książek” – mówi Bartosz Świostek, który wygrał w programie staż w restauracji Salto.
Martin Castro, szef kuchni restauracji Salto i Ceviche Bar, mówi: “Każdy program, który promuje rozwój młodych kucharzy, jest bardzo ważny. Uczniowie naprawdę tego potrzebują i dla nich taki staż nie jest tylko pracą, ale też możliwością nauki i zdobycia doświadczenia.”
“Szef dla Młodych Talentów to świetny pogram szkoleniowy. Warto uczestniczyć w tego typu inicjatywach, ponieważ to właśnie podczas nich można spotkać innych ludzi i wymienić się wiedzą. Nie trzeba jeździć na płatne szkolenia, lecz można skorzystać z tego, co jest łatwo dostępne i darmowe” – dodaje Malka Kafka, właścicielka sieci restauracji Tel Aviv Urban Food.
20 października startuje nowa edycja programu Szef dla Młodych Talentów, z jeszcze większą ilością atrakcji i więcej konkursów z nagrodami. Uroczysta inauguracja odbędzie się w Akademii Inspiracji Makro w Warszawie. Z myślą o uczniach powstają także materiały edukacyjne i książka „Mix Wiedzy Kulinarnej”. Więcej informacji: www.szefdlamlodych.pl, www.facebook.com/szefdlamlodychtalentow