28-29 listopada podczas Szczytu Liderów HoReCa w Grandior Hotel w Pradze spotkali się czołowi przedstawiciele branży HoReCa. Właściciele restauracji, operatorzy, inwestorzy, prezesi oraz osoby podejmujące kluczowe decyzji mieli okazję do wymiany doświadczeń na temat specyfiki regionu, pojawiających się koncepcji i strategii biznesowych. Najważniejszym punktem spotkania była prezentacja dr. Ghassan Aidi, prezesa Międzynarodowego Zrzeszenia Hoteli i Restauracji, na temat zrównoważonego rozwoju w branży usług hotelowo-gastronomicznych. Wśród innych prelegentów znaleźli się: Adrian Cummis, prezes Irlandzkiego Zrzeszenia Restauracji, Stefanie Sabet, dyrektor zarządzający Niemieckiej Federacji Przemysłu Spożywczego i Napojów, Alex Sirisena, dyrektor w Boscolo Hotel Praga, Martin B. Jones z Fairmont Raffles Hotels International, który skupił się na temacie imprez biznesowych, bankietów – jak przyciągnąć zróżnicowanego klienta dobrym menu. W agendzie znalazły się także prezentacje Riccardo Lucque, właściciela restauracji Aromi, Franco Luise z Hilton Praga, Leonardo Di Clemente z Four Seasons Praga oraz Rene Van Camp, szef restauracji & barów sieci Intercontinental. Patronat nad wydarzeniem objęły Ministerstwo Rozwoju Regionalnego, Słowacki Związek Hoteli i Restauracji, Federacja Restauratorów i Hotelarzy z Rosji, Bułgarskie Stowarzyszenie Kucharzy, Litewski Związek Hoteli i Restauracji, Łotewskie Zrzeszenie Hoteli i Restauracji, Stowarzyszenie Irlandzkich Resturacji i Izba Gospodarcza Hotelarstwa Polskiego. Udział w spotkaniu był darmowy dla osób z branży. Poradnik Restauratora był patronem medialnym tego wydarzenia.