Szczęśliwa dwunastka na Wine & Food Noble Night 2014

Newsy

Szczęśliwa dwunastka na Wine & Food Noble Night 2014

05 maja 2014

Organizator konkursu i gali Wine & Food Noble Night 2014 zakończył drugi etap eliminacji, polegający na wyłonieniu 12 restauracji, które 27 września br. wezmą udział w finale.

Pierwszy szczebel konkursu to selekcja nadesłanych zgłoszeń. Następnie, powołana przez Noble Concierge kapituła sprawdza nie tylko jakość menu wybranych restauracji, ale również poziom obsługi i charakter wnętrza, by mieć pewność, że miejsce w każdym szczególe spełnia określone standardy.

Na liście zakwalifikowanych znalazły się następujące restauracje:

1.         CONCORDIA TASTE, ul. Zwierzyniecka 3, Poznań

2.         DAWNE SMAKI, ul. Nowy Świat 49, Warszawa

3.         GRAND HOTEL TIFFI, ul. Jarosława Dąbrowskiego 9, Iława

4.         LUNA-SOL, Holiday INN Warszawa, ul. Telimeny 1/1, Józefów

5.         MONOPOL, ul. Heleny Modrzejewskiej 2, Wrocław

6.         OLANDIA, ul. Prusim 5, Kwilcz

7.         SALTO CUISINE BY MARTIN GIMENEZ CASTRO, ul. Wilcza 73, Warszawa    

8.         SIGNATURE, ul. Poznańska 15,  Warszawa

9.         SLOW FOOD BISTRO, ul. Wrocławska 7, Bielany Wrocławskie

10.       SMAKI WARSZAWY, ul. Żurawia 47/49, Warszawa

11.       TRATTORIA LA RIVA, ul. Mickiewicza 17, Ostróda

12.       WENTZL, Rynek Główny 19, Kraków

W menu tegorocznych finalistów pojawi się prawdziwa poezja smaków i różnorodność kuchni. Na mapie kulinarnej znajdą się dania latynoamerykańskie, ryby i owoce morza, propozycje prosto z Włoch, ale i z tradycji staropolskich. Polska kuchnia będzie miała swoją nowoczesną odsłonę w wydaniu „Modern Polish Cuisine”, jak zwykle nie zabraknie również zdrowych trendów slow food i świeżych regionalnych składników.

W trakcie rozgrywki finałowej, która jest dla gości jednocześnie elegancką kolacją,  restauracje będą miały za zadanie przygotować przystawkę, danie główne i deser, co da możliwość otrzymania nagrody publiczności w każdej z tych trzech kategorii. Wszystkie potrawy przygotowywane są od podstaw na żywo dla grona około 1000 gości. Zespoły restauracyjne mają do dyspozycji osobne powierzchnie oraz profesjonalną infrastrukturę na zapleczu monumentalnego namiotu o powierzchni 5000 metrów kwadratowych. Dwa lata temu, oprócz standardowego mechanizmu głosowania gości, wprowadzono całkowicie osobne eliminacje, przeprowadzane równolegle w trakcie konkursu. Całość skomponowanego na ten wieczór menu oceniana jest przez jury złożone z uznanych szefów kuchni i innych profesjonalistów związanych z branżą gastronomiczną. Otrzymują oni te same zestawy dań, co publiczność, jednak bez informacji, z jakich restauracji pochodzą. Kuchnia, która skomponuje najbardziej wykwintne i spójne menu zostaje wyróżniona osobną nagrodą.

Więcej informacji na: www.noblenight.pl