30 czerwca na Zamku w Gniewie odbyła się 14. edycja Dorszowych Żniw, czyli Mistrzostw Polski w Potrawach z Ryb Morskich.
Pierwsze miejsce zdobyli Radosław Gierałtowski i Mateusz Janusz z restauracji Szafarnia 10 w Gdańsku. Drugie miejsce wywalczył zespół z restauracji Pasja i Smak w Chorzowie – Przemysław Gościniak i Kucharz: Łukasz Gościniak. A trzecie miejsce przypadło poznańskiej restauracji Monidło – Dorota Gozik i Robert Pakuła.
W tym roku zadaniem uczestników było przygotowanie dania głównego z wykorzystaniem: dorsza bałtyckiego, dowolnego fondu marki Chef, śmietanki 36% Polmlek, oleju z esencją masła Kruszwica oraz deseru z wykorzystaniem YUZU od Morning – food for tomorrow. W konkursie uczestniczyło 8 ekip kucharzy w składzie dwuosobowym.
W przerwie pomiędzy pierwszą a drugą turą mistrzostw, odbył się tradycyjny przemarsz kucharzy, będący symbolicznym i zarazem oficjalnym otwarciem Dorszowych Żniw.
Nie obyło się także bez Panteonu Kulinarnego, który w tym roku trafił do Janusza Profusa za specjalne zasługi na rzecz jedności braci kucharskich w Polsce oraz promocje kuchni Polskiej na arenie międzynarodowej.
Organizatorami mistrzostw byli: Krzysztof Szulborski/ Stowarzyszenie Kucharzy Polskich, przy współpracy z Mariuszem Gachewiczem z Hotel Zamek Gniew w Gniewie.
Poradnik Restauratora był patronem medialnym tego wydarzenia.