Światowe osobistości świata kulinarnego ocenią finalistów Kulinarnego Pucharu Polski 2013 (25 września br.) – ich umiejętności, pracę i talent. Jako kolejnego sędziego przedstawiamy Miltosa Karoumpasa – Prezesa Federacji Szefów Kuchni Greckiej.
Miltos Karoubas jest absolwentem wyższej szkoły hotelarstwa i zarządzania na wyspie Rodos w Grecji. Uzyskał stypendium i kontynuował naukę w szkole „Center International De Glion” w Szwajcarii.
Przez wiele lat pracował w sieci hoteli Hilton w Genewie, Izraelu i Atenach.
Specjalizację w zakresie branży gastronomicznej zdobywał na wydziale „Montana” w Szwajcarii i pracował także na stanowisku Kierownika Produkcji ds. Cateringu dla spółki Swissair.
Zajmował stanowisko szefa kuchni w międzynarodowej firmie „Gate Gourmet Papadacos Catering”, a następnie kontynuował pracę jako szef kuchni w wielu znanych restauracjach i hotelach w Atenach. Jednocześnie pracował jako nauczyciel w szkołach hotelarstwa i zarządzania.
Miltos Karoubas jest autorem wielu publikacji z dziedziny gastronomii, a przez ostatnie 9 lat piastował stanowisko prezesa B.o.D. „Chef’s Club of Greece” (Klubu Greckich Szefów Kuchni), uczestnicząc w wielu wydarzeniach gastronomicznych i kulturalnych, zarówno w Grecji, jak i poza granicami tego kraju. Brał on także udział w wielu imprezach organizowanych przez jednostki rządowe, takie jak Grecka Rada ds. Handlu Zagranicznego czy Grecka Organizacja Turystyki, jako członek „grupy kerasma”.
Jest członkiem ITQI (International Taste & Quality Institute – Międzynarodowego Instytutu Smaku i Jakości) z siedzibą w Belgii oraz certyfikowanym sędzią konkursu Bocuse d’Or.
Obecnie Miltos Karoubas pracuje w Grecji dla grupy VIVARTIA na stanowisku szefa kuchni i dyrektora wykonawczego ds. badań i rozwoju.