Światowe osobistości świata kulinarnego ocenią finalistów Kulinarnego Pucharu Polski 2013 (25 września br.) – ich umiejętności, pracę i talent. Jako pierwszego przedstawiamy Gissura Gudmundssona, Prezesa World Association of Chefs’ Societies (WACS, Światowe Stowarzyszenie Społeczności Kucharzy), który to stanowisko piastuje od 2008 roku.
Pochodzi z Islandii, gdzie prowadził jedyną w kraju prywatną szkołę kulinarną, pełnił także m.in. funkcję Prezesa Islandzkiego Stowarzyszenia Szefów Kuchni (w latach 2000-2006) oraz Prezesa Skandynawskiego Stowarzyszenia Szefów Kuchni (w latach 2003-2007), którego w 2009 roku został Prezesem Honorowym.
Szef Gudmundsson jest zatwierdzonym przez WACS sędzią konkursów kulinarnych oraz honorowym członkiem wielu krajowych stowarzyszeń szefów kuchni na świecie, m.in. kanadyjskiego, południowoafrykańskiego, słowackiego czy tureckiego. Dzięki licznym podróżom związanym z pełnioną przez niego funkcją, promuje w świecie kulinarnym wyznawaną przez siebie dobrą etykę w pracy kucharza, ciągłe doskonalenie sztuki kulinarnej oraz postawę solidarności wśród społeczności szefów kuchni.
W tym roku Kulinarny Puchar Polski po raz pierwszy wśród członków Jury Finału będzie gościł szefa Gissura Gudmundssona.