Sylwester po włosku

Wydarzenia

Sylwester po włosku

30 grudnia 2015

Sztuczne ognie, strzelanie korków od szampana i zabawa do rana – to elementy sylwestrowej nocy, które można znaleźć właściwie w każdej części globu. Zaciekawić może zatem to, czym się różnimy w obchodach tego wieczoru. Przekonać się o tym można, patrząc chociażby na sylwestrowe menu, które bywa niekiedy zaskakujące np. we Włoszech tradycyjnym daniem podawanym 31 grudnia jest… soczewica.

Zastanawialiście się kiedyś jak wygląda noc sylwestrowa w gorącej Italii? W jaki sposób Włosi się bawią i jakie potrawy goszczą na ich stołach? Przede wszystkim Włosi znacznie częściej, niż my świętują Sylwestra w restauracjach. Nie brakuje oczywiście takich trunków jak szampan czy wino, jednak Włosi przeważnie ograniczają się jedynie do wzniesienia toastów. Jeśli natomiast chodzi o sylwestrowe menu, co roku na stołach znajdują się tradycyjne włoskie potrawy, które podaje się głównie ze względu na ich symbolikę. Jakimi zatem potrawami zajadają się Włosi ostatniego dnia starego roku?

Soczewica, zampone (nadziana farszem golonka wieprzowa) i cotechino (gruba, gotowana kiełbasa) – tych potraw nie może zabraknąć we Włoszech na sylwestrowych stołach.  Z czego wynika takie menu? Zgodnie z włoskim zwyczajem soczewica jest symbolem bogactwa, ponieważ swoim wyglądem przypomina małe monety. Dostatek pieniędzy oraz szczęście symbolizują podawane razem z nią dania wieprzowe, jak cotechino, czyli kiełbasa z surowego wieprzowego mięsa, która oprócz dostatku ma zapewniać biesiadnikom zdrowie. Podobne znaczenie ma winogrono, które Włosi zjadają po jednym na każde uderzenie zegara. Zgodnie z włoskim powiedzeniem, ten kto w Sylwestra je winogrona, cały rok liczy monety. Szczęście w miłości ma z kolei przynieść dzielenie się z ukochaną osobą owocem granatu. Z trunków na stołach znaleźć można przede wszystkim musujące wino spumante lub prosecco. To tylko niektóre włoskie tradycje świętowania Nowego Roku.

Czas przygotowania: 30 minut

280 g Farfalle Barilla Integrale

2 łyżki z oliwy z oliwek

ząbek czosnku

40 g czerwonej cebuli

50 g sosu pomidorowego

140 g soczewicy

120 g salami

2 liście laurowe

30 ml czerwonego wina

szczypta chili

sól i pieprz do smaku

Przygotowanie: 45 minut na przygotowanie + czas gotowania makaronu.

Obrać i pokroić drobno cebulę. Na średnim ogniu rozgrzać na patelni oliwę z oliwek. Podsmażyć uprzednio zmiażdżony czosnek i pokrojoną cebulę. Gdy się zarumienią, dodać pokrojone w kostkę salami. Po kilku minutach wlać czerwone wino. Gdy wino odparuje, wsypać soczewicę na patelnię, wymieszać i dolać odpowiednią ilość wody, aby całkowicie przykryć składniki. Doprawić solą i pieprzem, chili i liściem laurowym. Gotować przez około 30 minut, mieszając od czasu do czasu i dolewając sosu pomidorowego.