Podczas tegorocznych obchodów Święta Śliwki w Strzelcach Dolnych (5-6.09) można było zobaczyć, jak smaży się powidła w tradycyjnych miedzianych kotłach, a także zakupić już gotowe przetwory. Produkty z tego regionu szczycą się bowiem niepowtarzalna recepturą, najwyższą jakością i niezapomnianym smakiem. Na stoiskach znaleźć można było także inne regionalne smakołyki, w tym nalewki – takie jak znana m.in. na Krajnie i Pałukach, śmietanówka. Hitem był chleb z objazdowej piekarni i podpuszczkowe sery z mleka krowiego. Organizatorami tegorocznego Święta Śliwki były Towarzystwo Rozwoju Gminy Dobrcz i strzeleckie Koło Gospodyń Wiejskich.
Strzelce Dolne to prawdziwe zagłębie śliwkowe już od około 200 lat. A niepowtarzalny smak powideł to zasługa rosnącej w klimacie Doliny Dolnej Wisły “śliwki węgierki”, przetwarzanej przez gospodynie na najróżniejsze sposoby.