10 sierpnia br. w Ustroniu, w Karczmie Góralskiej, odbyły się VIII Mistrzostwa Polski w Podawaniu Baraniny. Głównym celem Mistrzostw było: wyłonienie najlepszych kucharzy w przygotowaniu i podawaniu dań z baraniny i jagnięciny, promocja i prezentacja potraw z polskiej baraniny i jagnięciny, promowani produktów tradycyjnych i regionalnych oraz zintegrowanie środowiska we wspólnych działaniach na rzecz promocji polskiej baraniny i jagnięciny.
Święto Baraniny rozpoczęło się w samo południe sygnałem z rogu pasterskiego w wykonaniu 11 letniego Kacpra Darmstaedter. Konferansjerkę prowadził Stanisław Jaskułka znakomicie znający się na tematyce góralskiej i pasterskiej. Głównymi organizatorami imprezy byli Leszek Makulski, Szef Biura Zarządu Ogólnopolskiego Stowarzyszenia Szefów Kuchni i Cukierni i Jan Sztefek, przywódca Gromady Górali na Śląsku Cieszyńskim.
Wyniki konkursu:
1. Piotr Kacperek Izabela Sowińska – Hotel Ted Radomsko
2. Katarzyna Rogowska Izabela Zemła – Restauracja Akolada
3. Marta Czyż Dominik Witkoś – „Dwór Skibówki” Ustroń
Wyróżnienia otrzymali: Maciej Musiał Grzegorz Miśta Restauracja 511 – Ogrodzieniec; Karol Pamuła i Sara Zalewska Restauracja Blu – Bielsko-Biała; Marzena Szczepańska i Rafał Sawicki -Restauracja Ostromecka – Ostromecka. Wyróżnienie Burmistrza Miasta Ustroń – Restauracja Ostromecka, natomiast wyróżnienie Rady Zbójnickiej Gromady Górali na Śląsku Cieszyńskim – Dwór Skibówki.
fot. Marek Tomica z portalu www.ustron.pl.