Spośród nadesłanych zgłoszeń – spełniających regulaminowe kryteria – do udziału w VI Mistrzostwach Polski w Podawaniu Baraniny zakwalifikowano następujące ekipy kucharskie :
Maciej Niedzielski (kapitan drużyny), Paweł Pyra – Hotel „Verde Montana” Kudowa Zdrój
Wiktor Stefaniak (kapitan drużyny), Michał Łojek -Restauracja „Vilanova” Wilanów
Michał Górecki (kapitan drużyny), Artur Wawer – Vendi Culinary Team Warszawa
Karel Drápal (kapitan drużyny), Jan Jakeš -Moravia Team Republika Czeska
Przemysław Wieloch (kapitan drużyny), Paweł Wilamocki -Restauracja Jan Chefs Team Bełchatów
Adam Smoter (kapitan drużyny), Anna Solarz -Hotel Bukovina Bukowina Tatrzańska
Jaroslav Cabúk (kapitan drużyny), Daniel Dundek -Jaro Team Słowacja
Marek Rybacki (kapitan drużyny), Paweł Getka – GastroArt Team Garwolin
Krzysztof Bobola (kapitan drużyny), Marek Lechowicz – Zamek Dubiecko
Podstawowym produktem do przygotowania dania konkursowego jest comber jagnięcy i/lub comber barani. Mięso przed przystąpieniem do konkursu może być odkostnione i obrane z błon, nie może być wcześniej zamarynowane. Każda ze startujących ekip kucharskich przygotowuje 10 porcji dania konkursowego (4 dania dla jury degustacyjnego , 4 dania dla jury smakoszy VIP i zaproszonych gości, 1 danie do ekspozycji i 1 danie na licytację). Na przygotowanie potraw uczestnicy mają 80 minut. Podczas przygotowywania dań konkursowych należy obowiązkowo wykorzystać co najmniej jeden z produktów Sponsora Strategicznego Firmy UNIFREEZE (do wyboru: szpinak-całe młode liście, groszek cukrowy i marchew junior), oraz bazę śmietanową Firmy QimiQ.