9 lipca br. odbyły się w Ustroniu w Karczmie góralskiej przy ul. Nadrzecznej VI Mistrzostwa Polski w podawaniu baraniny, czyli Święto Baraniny – Ustroń 2011 w ramach Kulinarnego pucharu Polski. Jednym z patronów medialnych imprezy był “Poradnik Restauratora”.
Impreza jest organizowana cyklicznie przez Gromadę Górali na Śląsku Cieszyńskim z siedzibą w Ustroniu wspólnie ze Stowarzyszeniem Euro Togues Polska – Mistrzowie kuchni na rzecz zdrowej żywności i Beskidzkim Klubem Kulinarnym przy wsparciu finansowym Urzędu Miasta oraz sponsorów i ludzi dobrej woli. Patronat nad impreza sprawowali Minister Rolnictwa i Rozwoju Wsi, Marek Sawicki, Burmistrz Miasta Ustronia, Ireneusz Szarzec i Starosta Cieszyński, Czesław Gluza.
BARANINA jest konkursem najbardziej prestiżowego konkursu w Polsce – Kulinarnego Pucharu Polski. Zwycięska ekipa Mistrzostw będzie brała automatycznie udział w finale w/w konkursu 13 września br. w Poznaniu.
Imprezę otworzyli z hukiem armaty i strzałami z pistoletów: Starosta cieszyński Czesław Gluza, który nie opuścił ani jednego Święta baraniny, Burmistrz Miasta Ireneusz Szarzec, Jean Bos – Szef Euro – toques Polska, Jan Sztefek Wielki zbójnik, główyi organizator tej imprezy, oraz Andrzej Wojcieszek, Zbójnik najpotężniejszy w obecności wielu znakomitych gości.
Wcześniej 9 – letni Kacper Darmstaedter z Ustronia dał popis gry na rogu pasterskim. Jury w składzie Jean Bos, Piotr Szczygielski, Wiesław Wróblewski, Waldemar Hołówka, Jacek Dutka, Janusz Skrobot, Grzegorz Komendarek, Wolfgang Menge, Carlos Gonnzales Tejera, Paweł Malewski, Leszek Makulski, Janusz Matczak, Maciej Kołodziejczyk i Jan Sztefek oceniało ekipy z Polski, Czech i Słowacji. Kulinarny Puchar Polski VI Mistrzostw Polski w podawaniu baraniny powedrował w ręce Vendi Culinary Team – Warszawa, czyli Michała Góreckiego i Artura Wawera, którzy obronili tytuł z ubiegłego roku, a przygotowali grillowany comber jagnięcy na sosie pokrzywowo-jarzębinowym w asyście kulebiaka ze szpinakiem i bryndzą, młodymi karmelizowanymi karotkami i groszkiem cukrowym. II miejsce zajęła ekipa GastroArt Team – Garwolin – Marek Rybacki i Zbigniew Łęgowski, a III Moravia Team – Republika Czeska – Karel Drápal i Jan Jakeš.
Zdaniem Carlosa Tejera Gonazalesa, poziom mistrzostw był niezwykle wysoki, ale zrozumienie dla jagnięciny miały większe ekipy z środkowej niż południowej Polski i zagranicy. Nagrody, dyplomy i puchary wręczyli organizatorzy, a w imieniu władz miasta p. Bogusława Rożnowicz, Przewodnicząca Komisji Kultury Rady Miasta.
Impreza ma na celu odtworzenie owczarstwa na naszym terenie, w tym ratowanie polan górskich przez reklamę i poprawienie prestiżu baraniego mięsa, przygotowywanego przez ekipy kucharzy z renomowanych restauracji, którzy wystartowali w Mistrzostwach, ocenianych przez szefów kuchni najlepszych polskich restauracji należących do Euro – Togues oraz wybitnych znawców sztuki kulinarnej.
Sensacją było ręczne strzyżenie owcy w wykonaniu Karoliny i Karola Zorychtów z Dzięgielowa. O zwyczajach i tradycjach owczarskich na Śląsku cieszyńskim mówił Andrzej Niedoba z Mostów k/Jabłonkowa. Pokaz klagania syra, czyli wyrobu sera owczego zrobił Piotr Kohutz Koniakowa – Prezes Oddziału Górali Śląskicj Związku Podhalan, który tym razem wystąpił w roli baczy, wraz Edwardem Krystą z Ustronia.
Od początku do końca mimo wielkiego upału obecny był 85 – letni Jan Śliwka z Ustronia spod Grapy wraz z małżonką, który krótko przed zakończeniem powiedział o przyczynach zaniku pasterstwa. Osobnym blokiem, który równoważył popisy mistrzów kucharskich były popisy kapel. Były też i Stoiska rzemiosła ludowego zorganizowane przez „Gorolską swobodę” i wiele innych atrakcji. Tytuł Zbójnika honorowego wraz z obuszkiem od Rady Zbójnickiej Gromady Górali na Śląsku cieszyńskim otrzymali Jean Bos, Wolfgang Menge, Tomasz Brachaczek, Roman Langhammer, dr Michał Milerski i Wojsław Suchta
(na podstawie materiałów m.in. Piotra Szczygielskiego i Jana Sztefka)