13 – 17 marca br. w Bukareszcie odbył się Światowy Kongres Tradycji Kulinarnych, w którym uczestniczyło 37 delegacji z całego świata w tym z Polski Japonii, Meksyku, USA, Kanady, Malezji, Tunezji, Izraela, Korei Płd., Uzbekistanu, Albanii i innych. Honorowy patronat nad Kongresem objęło Światowe Stowarzyszenie Szefów Kuchni (WACS). Podczas czterech dni Kongresu ponad 200 szefów kuchni i cukierników prezentowało swoje tradycyjne dania i desery w ramach kulinarnych pokazów i prelekcji.
Polskę na Kongresie reprezentowali Joanna Ochniak – inicjatorka „Gastronomii na Obcasach”, Przewodnicząca Kobiet w Światowym Stowarzyszeniu Szefów Kuchni (Women in WACS), organizator szkoleń dla kadr polskiej gastronomii, Marcin Budynek – szef kuchni i dyrektor gastronomii w hotelu Warszawa w Augustowie, manager, juror i laureat wielu konkursów kulinarnych oraz Paweł Mieszała – mistrz cukiernictwa, trener w Akademii Zeelandia w Tarnowie Podgórnym.
Pomysłodawczynią wydarzenia była Iulia Dragut (Prezes Asociatia Culturala Euro Est Alternativ w Rumunii, członek inicjatywy Women in WACS postanowiła zorganizować zjazd szefów kuchni i cukierników z całego świata, a efektem materialnym tego spotkania będzie publikacja pierwszej w historii Encyklopedia Światowych Tradycji Kulinarnych, wydana na the World Culinary Cup 2014 w Luksemburgu.
Polska delegacja przygotowała do Encyklopedii następujące dania:
Przystawka – Pierogi z wędzonym węgorzem i rydzami podane z sosem z raków i botwinki
Danie główne – Polędwica z sarny w otulinie z kaszy gryczanej i grzybów z sosem na kawie z żołędzi dębowych i czekoladzie
Deser – Rogale Marcińskie
W programie Kongresu poza prezentacją kuchni narodów została przybliżona uczestnikom rumuńska kultura kulinarna bazująca na tradycyjnych produktach, odbyły się liczne konkursy (black box, pizzy, kuchni rumuńskiej i inne), spotkanie szefowych kuchni uczetstniczących w Kongresie, Parada Szefów Kuchni ulicami Bukaresztu oraz bal w strojach ludowych.