13 – 17 marca br. w Bukareszcie odbędzie się Światowy Kongres Tradycji Kulinarnych, w którym uczestniczyć będzie 50 delegacji z całego świata.
Honorowy patronat nad Kongresem objęło Światowe Stowarzyszenie Szefów Kuchni (WACS). Podczas czterech dni Kongresu ponad 200 szefów kuchni i cukierników będzie prezentowało tradycyjne dania i desery pochodzące z ich krajów, dodatkowo każde państwo otrzyma czas na wygłoszenie prelekcji na temat historii, specyfiki i tradycji swoich narodowych kuchni.
Polskę na Kongresie reprezentować będzie Joanna Ochniak, inicjatorka „Gastronomii na Obcasach”, Przewodnicząca Kobiet w Światowym Stowarzyszeniu Szefów Kuchni (Women in WACS), organizator szkoleń dla kadr polskiej gastronomii, Marcin Budynek, szef kuchni i dyrektor gastronomii w hotelu Warszawa w Augustowie, manager, juror i laureat wielu konkursów kulinarnych oraz Paweł Mieszała, mistrz cukiernictwa, trener w Akademii Zeelandia w Tarnowie Podgórnym.
Pomysłodawczynią wydarzenia jest Iulia Dragut (Prezes Asociatia Culturala Euro Est Alternativ w Rumunii, członek inicjatywy Women in WACS), która przy wsparciu prezesa World Association of Chef’s Societies (WACS) Gissura Gudmundssona oraz Willmenta Leong postanowili zorganizować zjazd szefów kuchni i cukierników z całego świata, a efektem materialnym tego spotkania będzie pierwsza Encyklopedia Światowych Tradycji Kulinarnych, wydana na the World Culinary Cup 2014 w Luksemburgu.
W programie Kongresu poza prezentacją kuchni narodów zostanie przybliżona uczestnikom rumuńska kultura kulinarna bazująca na tradycyjnych produktach, odbędą się też liczne konkursy i pokazy kulinarne zarówno krajowe jak i międzynarodowe oraz Parada Szefów Kuchni ze wszystkich przybyłych państw. Program Kongresu zapowiada się bardzo interesująco i wypełnia wszystkie dni pobytu polskiej delegacji w Bukareszcie.