Dziś obchodzimy Światowy Dzień Wegetarian. W 2022 r. posiadanie w ofercie restauracji dań wegetariańskich czy wegańskich będzie podstawą, a przy tym sposobem na przyciągnięcie klientów.
Kuchnia roślinna jest wybierana nie tylko przez wegan i nie tylko dla zdrowia. Nie ma wątpliwości, że smak jest decydującym czynnikiem, dla którego klienci wybierają kuchnię roślinną. Dopiero po nim jest zdrowie. W ciągu ostatnich dwóch lat rynek ten urósł w Europie o 49 %. A zdaniem ekspertów segment roślinnych alternatyw jest wciąż we wczesnej fazie rozwoju.
W zeszłym roku kampania Veganuary zainspirowała ponad pół miliona osób z niemal całego świata do spróbowania weganizmu. Czy w tym roku do rezygnacji ze spożywania produktów zwierzęcych przekona się jeszcze więcej osób?
Veganuary jest organizacją non-profit, która zachęca do spróbowania weganizmu. Jej cel jest jednoznaczny – zmiana nawyków żywieniowych jak największej liczby ludzi. Ma do tego zachęcić wyzwanie, które polega na przejściu na dietę wegańską przez cały styczeń.