Światowy Dzień Pizzy

Newsy

Światowy Dzień Pizzy

04 lutego 2014

9 lutego obchodzimy Światowy Dzień Pizzy. W Polsce funkcjonuje około 5 tys. pizzerii.

Pizza to jednak nie tylko danie cieszące się popularnością z uwagi na atrakcyjną cenę. Innej jakości poszukują miłośnicy kulinariów, szczególnie ci, którzy mieli okazję spróbować oryginalnego przysmaku w dobrym, włoskim wydaniu. Właściciele i personel lokali coraz częściej sięgają więc do oryginalnych receptur i składników, biorą udział w warsztatach oraz sami wybierają się na gastronomiczne wyprawy w głąb Półwyspu Apenińskiego. Wraz z kulinarną ewolucją ciasto staje się cieńsze i bardziej chrupiące, składniki zyskują na jakości, a z karty wypadają dodatki w postaci kiszonego ogórka czy kiełbasy toruńskiej. Tu dochodzimy do pizzy w wydaniu lux. Mozzarella di bufala, speck, bresaola, taleggio, a do tego ciasto z włoskiej mąki, najlepiej wypiekane w piecu opalanym drewnem.

Źródło: Izabella Borowska, menadżer ds. gastronomii IDB Consulting (www.idbconsulting.pl)