Makaron zachwyca różnorodnością kształtów, a wykorzystywany jest do dań głównych, sałatek oraz także zup. Można z niego wyczarować zarówno proste, jak i wykwintne danie. O tym skąd wzięła się jego popularność opowiadają eksperci PizzaPortal.pl.
Z badania przeprowadzonego przez Polską Izbę Makaronu wynika, że aż 47% Polaków je go kilka razy w tygodniu, a 2,62% nawet codziennie. Jest drugim najchętniej spożywanym dodatkiem do dań (13%). W 2013 roku w Polsce spożycie makaronu na osobę wynosiło 4,8 kg rocznie, a we Włoszech rekordową ilość – 25 kilogramów. Spożywany jest trzy razy częściej przez mężczyzn niż kobiety. Ten dodatek do dań na stałe zagościł w polskiej kuchni. Obecnie nie wyobrażamy sobie pomidorowej bez świderków, wigilijnego stołu bez łazanek z kapustą i grzybami, ani niedzielnego rosołu babci pozbawionego jajecznego makaronu. Na tyle wniknął on już do polskich przepisów, że nawet nie zauważamy jego wykorzystania i traktujemy go jako oczywistość.
Historia wielu ludów z makaronem w tle
Nie ma jednej uznanej teorii na to skąd wziął się makaron. Pierwsze zachowane ślady sięgają aż IV w. p.n.e. Odnalezione zostały na terenie Etrusków. Niektóre tropy prowadzą także do Chin, gdzie odkryto czarkę z makaronem o długości 50 centymetrów. Inna teoria wskazuje natomiast na to, że jego początków należy jednak szukać we Włoszech, a dokładniej w Rzymie, a z książki kucharskiej z V w. n.e. pochodzi przepis na lagana – płaty ciasta przekładane mięsnym farszem. Brzmi podobnie do naszej współczesnej lasagnii. Podobno Arabowie jako pierwsi zaczęli suszyć te produkty, ze względu na koczowniczy tryb życia, za to w 1154 roku arabski geograf i podróżnik Al-Idrisi donosił o fabrykach pasty w Palermo. Pierwsze wzmianki w literaturze na temat gotowania w wodzie pojawiają się natomiast w Palestynie.
Makaron daniem Włoch
Z badań przeprowadzonych przez instytut opinii publicznej SGW z Triestu wynika, że według aż 66% ankietowanych podstawą włoskiej tożsamości narodowej jest właśnie makaron. Jego święto zostało ustanowione już w 1995 roku, przez 40 producentów, którzy chcieli pokazać jak bardzo jest on popularny na wszystkich kontynentach. Do dnia dzisiejszego oficjalnie ustalono aż 310 rodzajów makaronu oraz zapisano około 1300 nazw opisujących jego kształty.
Spożywane przez Włochów 25 kilogramów jest ilością największą na świecie. W przeliczeniu, mieszkańcy Italii w ciągu roku spożywają 600 milionów kilometrów spaghetti. To dla nich makaron jest rzeczą, która jednoczy ponad podziałami. Stworzyli ponad 1000 przepisów na makarony, a także organizują na ich temat sympozja i konferencje naukowe. Z wrodzonym zamiłowaniem nie tylko do jedzenia, ale także do mody i designu, producenci makaronów zatrudniają sławne osoby do tworzenia nowych kształtów „klusek” np. projektanta Forda Mustanga – Giorgetto Giugiaro czy światowej sławy designera Philippe’a Starcka.