Światowy Dzień Hamburgera

Newsy

Światowy Dzień Hamburgera

28 maja 2019

 

Burgery i kuchnia amerykańska to drugie – po pizzy – najchętniej zamawiane jedzenie online. Ich popularność stale rośnie. W kwietniu br. burgery stanowiły 11,63 proc. wszystkich zamówień – w analogicznym okresie ubiegłego roku było to 4,9 proc. Najchętniej w 2018 roku zamawiali je mężczyźni, którzy stanowią aż 73,56 proc. wszystkich zamawiających.

Na topie burgery z serem i mięsem

Według „Klikasz i jesz. Raport PizzaPortal.pl o rynku dostaw jedzenia w Polsce w 2018 r.” zamawiający najchętniej wybierają burgery z wołowiną (66 proc. zamówień) i kurczakiem (30 proc.). Ulubionym burgerem jest Cheese Burger i wybiera go 10,12 proc. zamawiających ten typ dania. Najchętniej zamawiają go mieszkańcy województw opolskiego (13,64 proc.), świętokrzyskiego (12,94 proc.) i mazowieckiego (11,78 proc.). Na drugim miejscu wśród najpopularniejszych hamburgerów znalazł się Bacon & Cheese Burger, na którego decyduje się 3,3% zamawiających. Ten wariant wybiera 10,3 proc. z województwa wielkopolskiego.

Najmniejszą popularnością cieszą się wersje wegetariańskie, które w 2018 roku stanowiły 4 proc. zamówień na platformie. Najwięcej burgerów wegetariańskich zamawiają mieszkańcy województwa mazowieckiego (0,17 proc.). Wśród sosów najpopularniejsze są: majonez, ketchup i sos bbq. Co ciekawe wśród najpopularniejszych dodatków do tego typu dań dominują sałatka (30 proc.) i frytki (24 proc.).

Co każdy fan burgerów wiedzieć powinien?

Światowy Dzień Hamburgera przypadający na 28 maja to okazja, aby poznać kilka faktów na temat burgerów. Mówi się, że hamburger, czyli kotlet z pieczeni po hambursku, zamknięty w dwóch kromkach pieczywa, był serwowany już w połowie XIX wieku. Danie pochodzi z Niemiec – choć uważane jest za kultową potrawę Amerykanów. Dziś na stałe weszło do menu restauracji na całym świecie.