Ile czekolady można zjeść z korzyścią dla zdrowia i samopoczucia? – zastanawiamy się nieraz. Naukowcy przekonują, że dawka lecznicza to 30 g czekolady dziennie, czyli trzy kostki. Lekarze uważają, że najzdrowsza jest czekolada gorzka, bo zawiera najmniej cukru i najwięcej kakao. Za to dietetycy polecają czekoladę z orzechami lub owocami, bo w ten sposób dostarczamy organizmowi więcej korzystnych dla zdrowia tłuszczów roślinnych i antyoksydantów. Twierdzą oni również, że czekoladę najlepiej jeść po ciężkostrawnym posiłku, bo zwiększa ona wydzielanie żółci, potrzebnej do strawienia tłuszczy.
Historia czekolady sięga czasów starożytnych Olmeków i Majów, zamieszkujących Amerykę Środkową. Z ziaren kakaowca sporządzali oni napój, który był przeznaczony dla królów i używany podczas rytualnych obrzędów. Nasiona tej cennej rośliny sprowadzili do Europy w XVI w. Hiszpanie. Przyrządzany z ziaren kakaowca gorzki napój nie zdobył uznania, więc zmieniono jego recepturę dodając do niego cukier. Wkrótce stał się on jednym z najsłynniejszych deserów, zdobywając popularność w innych europejskich krajach takich jak Holandia, Francja, Niemcy czy Szwajcaria. Znaną nam dzisiaj czekoladę w tabliczkach zaczęto produkować dopiero pod koniec XIX w.
A czy wiesz, że:
Zarówno Aztekowie, jak i Majowie przypisywali czekoladzie ponadprzeciętne właściwości, a europejscy medycy polecali jej spożywanie na różne dolegliwości.
Obecnie najwięcej czekolady zjadają mieszkańcy Szwajcarii. Około 8,8 kg na osobę w skali roku[1]!
Owoce kakaowca są gotowe do zbiorów dopiero po 5 latach.
Uprawa kakao stanowi główne źródło dochodu dla około 50 milionów ludzi na świecie.
40% światowego kakao pochodzi z Wybrzeża Kości Słoniowej, które razem z Ghaną, Indonezją i Nigerią wytwarzają go aż 70% w skali świata.
[1] Za: Euromonitor 2017, https://www.statista.com/chart/3668/the-worlds-biggest-chocolate-consumers/