26 listopada w warszawskim studio Cook Up Bielany odbyły się świąteczne warsztaty kulinarne i food designu. Chef Witek Iwański i jego zespół przygotowali świąteczne dania ze śliwką kalifornijską.
Nie zabrakło także porcji nowej wiedzy – spotkanie poprowadził znawca kulinariów Paweł Loroch, który podzielił się wieloma ciekawostkami na temat śliwek kalifornijskich i ich zastosowania w kuchni, a Barbara Dąbrowska-Górska, ekspert dietetyczny kampanii „Przyjaciółka z Kalifornii” podzieliła się wiedzą na temat odżywiania w czasie Świąt.
Natomiast Beata i Lubomir Lipov z Lawendowego Domu podpowiedzieli jak wystylizować i samodzielnie sfotografować przygotowane potrawy, by nie pozostały one jedynie, miłym kulinarnym wspomnieniem.
Przepisy kulinarnych ekspertów:
• Wykwintny królik w winie ze śliwką kalifornijską (przepis Mariety Mareckiej znanej z programu TV „ABC Gotowania” i autorki książki o tym samym tytule)
• Lekka ryba ze śliwką kalifornijską w galarecie (przepis Mariety Mareckiej znanej z programu TV „ABC Gotowania” i autorki książki o tym samym tytule)
• Delikatne pierogi z marcepanem i śliwką kalifornijską (przepis Pawła Lorocha).
Przepisy od California Prune Board:
• Wigilijny tatar ze śledzia z konfiturą cebulową i śliwką kalifornijską
• Aromatyczny piernik ze śliwką kalifornijską
• Słodka kutia ze śliwką kalifornijską.