Grudzień to czas, który spędzamy w rodzinnym gronie. Spotykamy się wtedy w domach lub restauracjach, aby złożyć sobie życzenia i podzielić się opłatkiem. – W tym okresie staramy się stworzyć ofertę niezobowiązujących zestawów menu – mówi Robert Skubisz, Szef Kuchni Amber Room w Warszawie. Warto wówczas stworzyć coś wyjątkowego, ale z polskich produktów i nawiązującego do naszej regionalnej tradycji. Coraz więcej restauracji rozszerza swoją ofertę także o wspólne gotowanie w ramach live cooking. Wówczas to szefowie kuchni, cukiernicy i kucharze zdradzają tajniki swojego fachu. Sam niejednokrotnie opowiadając o daniach słyszę – „o rany jakie to fajne i smaczne”. Pamiętajmy, że jeżeli w tym roku uda nam się zachwycić klientów, to w przyszłym roku wrócą do nas w poszukiwaniu nowych doznań kulinarnych – dodaje.
Polecamy Torcik piernikowo-makowy z powidłami śliwkowymi Daniela Zawalicha, Szefa cukierni restauracji Amber Room.