Sukces pierwszego FOODCAMPu

Newsy

Sukces pierwszego FOODCAMPu

28 czerwca 2010

26 czerwca br. odbył się FOODCAMP – pierwsze w Polsce spotkanie typu „barcamp”, poświęcone trendom marketingowym w gastronomii. W jego trakcie można było dowiedzieć się o sposobach wykorzystania społeczności internetowych, takich jak Facebook czy serwisy mikroblogowe do promocji swojego biznesu gastronomicznego, o trendach w identyfikacji wizualnej, zarządzaniu lojalnością oraz najnowszych trendach w konsumpcji. Event miał charakter spotkania typu barcamp. Tego typu konferencje charakteryzuje swobodna wymiana myśli, nastawienie na warsztatowy charakter, a przede wszystkim otwarta atmosfera wyzwalająca pozytywną energię i swobodny przepływ wiedzy. W spotkaniu uczestniczyło wielu restauratorów, blogerów, jak i osoby zamierzające otworzyć własną kawiarenkę i restaurację. W FOODCAMP wzięło udział 10 prelegentów. Anna Robotycka, PR&CSR Manager w AmRest, zaprezentowała najciekawsze strategie marketingowe w kraju i za granicą. Maciek Budzich, Człowiek Roku Internet Standard 2009, ukazał potencjał blogosfery do promocji własnej marki. Cezary Kramp oraz Erwin Wilczyński opowiadali w o tzw. „Social Media”, czyli serwisach, do których można zaliczyć m.in. Facebook, Flaker, Blip czy Naszą Klasę, i ich praktycznym wykorzystaniu w gastronomii. Tomek Miler oraz Andrzej Mańka przedstawili sposoby promowania restauracji za pomocą filmów i potarli internetowych typu YouTube. O rebrandingu strategicznym opowiedział Mikołaj Lompa, a Witold Zalewski przedstawił najnowsze trendy kulinarne w restauracjach na całym świecie. Nie zabrakło też prezentacji nowych pomysłów dla branży. Tomasz Dalach opowiedział o gruper.pl, a Adam Zygadlewicz z NETGURU przedstawił nowy projekt dla branży – SmakujeMi, który zapowiedział jako rewolucję dla większości restauratorów. Kolejna edycja FOODCAMP odbędzie się po wakacjach. Patronem medialnym imprezy był m.in. Poradnik Restauratora.