Polska Akademia Gastronomiczna, którą reprezentowały Marzena Rowicka i Aldona Wejchert, zorganizowała kolację w trzy gwiazdkowej restauracji hotelu Bristol w Paryżu, gdzie od lat mistrzem kulinarnym jest Eric Fréchon ulubiony kucharz i przyjaciel Nicolasa Sarkozy’ego.
W ten wieczór w kuchni Fréchona gotował Jacek Grochowina z zespołem restauracji Amber Room z Warszawy i chociaż sam mistrz nie wtrącał się w przygotowywanie kolejnych dań – był bardzo zainteresowany polskimi przepisami o które podpytywał Jacka Grochowinę. Gośćmi uroczystej kolacji byli koneserzy i znawcy sztuki kulinarnej, osoby bardzo opiniotwórcze – przedstawiciele Akademii Gastronomicznych z całego świata, przedstawiciele Ambasady Polskiej w Paryżu, dziennikarze, krytycy kulinarni z Francji. Atmosfera podczas wieczoru była bardzo podniosła, prawdziwie emocje pojawiły się pod koniec kolacij, kiedy jeden z akademików, Dr. Jean Vitaux wygłosił opinie na temat każdego z przygotowanych dań.