Sukces drużyny Farutex BBQ Team

Newsy

Sukces drużyny Farutex BBQ Team

01 lipca 2014

21 czerwca, w Dolinie Charlotty koło Słupska odbyły się Mistrzostwa Europy i Polski BBQ – European BBQ Championship 2014. W tym prestiżowym konkursie udział wzięły 24 drużyny z całej Europy, w tym także Farutex BBQ Team, który zdobył III miejsce w Mistrzostwach Polski oraz Mistrzostwo Europy w kategorii Fun przyznane za wyjątkową atmosferę oraz wystrój stanowiska.

Farutex BBQ Team to 9 osobowy zespół składający się z szefów kuchni Farutexu, zaprzyjaźnionych klientów oraz reprezentacji działu marketingu. Team do konkursu przygotowywał się od kilku miesięcy, a trenem drużyny był Artur Musztyfaga, wicemistrz Europy oraz Mistrz Świata BBQ w prestiżowej kategorii Sos.

Podczas konkursu profesjonaliści z całej Europy przygotowywali dania w 7 kategoriach konkursowych: danie narodowe, kurczak, ryba, łopatka, żeberka, mostek wołowy oraz deser. Zwycięzców wybrało międzynarodowe jury. Wszystkie dania, poza kategorią freestyle, dostarczane były w szczelnie zamkniętych pojemnikach, oznaczonych kodami QR, w celu zapewnienia sprawiedliwej rywalizacji.

Mistrzostwo Europy zdobyła drużyna ze Szwecji zdobywając 781 pkt. Farutex BBQ Team zajął III miejsce wśród polskich zespołów zdobywając w klasyfikacji ogólnej 609 pkt. Dodatkowo Farutex BBQ Team wygrał specjalną kategorię Fun przyznaną przez ponad 20 osobowe grono niezależnych dziennikarzy za wyjątkową atmosferą oraz wystrój stanowiska w stylu pin up.

 – Bardzo cieszymy się ze zwycięstwa w tak prestiżowym konkursie. III miejsce w Polsce oraz Mistrzostwo Europy w kategorii Fun to nic innego jak dowód na to, że zaprezentowaliśmy się nie tylko jako zespół, który potrafi przygotować dobre dania konkursowe, ale także jako sympatyczna i otwarta firma – mówi Krzysztof Marciniak, Szef Kuchni Farutexu i Kapitan Teamu.

Jako danie narodowe Farutex BBQ Team przygotował polędwiczkę wieprzową marynowaną w solance z glazurą z moreli i mioduli, zawiniętą w wędzoną słoninę i otrzewną, podaną z burakami marynowanymi w malinach i marakui, konfitowaną kalarepą, karmelizowanymi kurkami, a także sosem z policzków wołowych i aromatem sosny. Oprócz dania narodowego, jednym z najlepiej ocenionych przez jury dań był deser – ciasto czekoladowe z czosnkiem i musem z wędzonego mango oraz sosem toffi i solą w płatkach wraz z lodami z wędzonych bananów i marakui, przygotowane przez Emila Domańskiego z firmy Barbara Luijckx.