16-17 września Związek Polskie Mięso zrealizował po raz drugi spotkanie z cyklu: „Szlakiem Polskiego Mięsa – smakuj WOŁOWINĘ!”. Było to wydarzenie promujące polską wołowinę oraz sektor mięsny wśród dziennikarzy mediów branżowych i ogólnopolskich. Po raz kolejny do spotkania z wołowiną zaproszonych zostało ponad 40 przedstawicieli mediów. Poradnik Restauratora także uczestniczył w tym wydarzeniu. Zadanie zostało zrealizowane ze środków Funduszu Promocji Mięsa Wołowego, pozyskanych przez Związek „Polskie Mięso”.
Pierwszego dnia wizyty studyjnej, ZPM zaprosił gości do hodowli Hereford Warmia, znajdującej się w Mysłakach Małych k. Miłakowa, która jest największą w Polsce hodowlą bydła mięsnego rasy Hereford. Na miejscu czekał na dziennikarzy specjalnie przygotowany lunch w stylizacji country – steki z wołowiny premium, sezonowanej 40 dni, soczyste burgery oraz aromatyczny, wołowy gulasz. Następnie uczestnicy wydarzenia mogli wysłuchać pasjonującego wykładu właściciela hodowli p. Mariusza Białka, który opowiedział o rasie Hereford i pozyskiwanej z tych krów wołowinie. Podkreślił różnice między wołowiną kulinarną pochodzącą z bydła mięsnego, a tą uzyskiwaną z bydła ras mlecznych. Wszystko to odbywało się w klimatycznej, starej stodole, odpowiednio wystylizowanej i przygotowanej dla gości wydarzenia. Po sycącym posiłku uczestnicy udali się na wycieczkę po zielonych wzgórzach rancza Hereford Warmia. Goście mogli obserwować bydło w swoim naturalnym środowisku, a wspaniałe widoki malowniczego krajobrazu uzupełniały merytoryczne informacje właściciela stada p. Mariusza Białka.
Po udanym tour na świeżym powietrzu, goście udali się do hotelu Marina Club Destination SPA, w Sile koło Olsztyna. Tam czekała na uczestników wykwintna, degustacyjna, pięciodaniowa kolacja bazująca na najwyższej jakości wołowinie. Wśród potraw przygotowanych przez mistrza kulinarnego, Marcina Budynka, znalazły się między innymi tatar z przepiórczym jajem oraz pudrem z palonego dębu, pierogi z pieczonym ogonem wołowym z demi glase z aromatem pigwy i palonym masłem, consome wołowe o aromacie kardamonu i anyżu oraz długo pieczony antrykot wołowy z zapiekanką ziemniaczaną z kozim serem. Na deser zaserwowany został czekoladowy duet brownie. W dalszej części wieczoru uczestnicy przenieśli się w klimat czasów PRL, biorąc udział w tematycznych konkursach. Całość dopełniała różnorodna oprawa muzyczna. Kolacja była okazją do poznania się, wymiany poglądów oraz interesujących rozmów na temat branży mięsnej.
Drugiego dnia wydarzenia, w godzinach przedpołudniowych, odbył się panel ekspercki, w którym zasiedli prof. Krystyna Gutkowska, dziekan Wydziału Nauk o Żywieniu Człowieka i Konsumpcji w Szkole Głównej Gospodarstwa Wiejskiego w Warszawie, dietetyk Agata Lewandowska, na co dzień zajmująca się kwestiami zdrowego odżywiania w renomowanej klinice Dietosfera oraz prezes Związku Polskie Mięso Witold Choiński. Podczas swoich wykładów prelegenci przybliżyli gościom informacje nt. preferencji konsumenckich przy wyborze mięsa wołowego oraz jego wartościach odżywczych. Ponadto, uczestnicy panelu mogli zapoznać się z najnowszymi danymi dotyczącymi polskiej wymiany handlowej na rynkach międzynarodowych, obejmującej pogłowie bydła oraz produkty wołowe.
W dalszej części Study Tour: „Szlakiem Polskiego Mięsa – smakuj WOŁOWINĘ!” miejsce miały „I Zmagania Kulinarne Dziennikarzy – Meat Master 2016”. Goście zostali podzieleni na dziesięć zespołów, które rywalizowały ze sobą o miano Mistrza Wołowiny! W specjalnie przygotowanych black boxach czekały na nich: sezonowana wołowina firmy SOKOŁÓW S.A., śliwki, ziemniaki oraz smakowa nalewka Toruńskich Wódek. Na tej bazie dziennikarze tworzyli własne, autorskie dania i kompozycje smakowe, które w późniejszym etapie oceniało profesjonalne jury. Zasiedli w nim: prof. Krystyna Gutkowska, prezes ZPM Witold Choiński, dyrektor biura Związku Polskie Mięso Katarzyna Oponowicz, szef kuchni Hotelu Marina Club Adrian Mira oraz dyrektor Wytwórni Wódki Toruńskie Dariusz Ciciński. Konkurs kulinarny z profesjonalnym sznytem prowadził znany mistrz kulinarny Marcin Budynek. Spośród wszystkich uczestników wyróżnione zostały trzy zespoły, które otrzymały puchary oraz atrakcyjne nagrody. Wszyscy uczestnicy uhonorowani zostali medalami oraz upominkami.
Podsumowaniem Study Tour: „Szlakiem Polskiego Mięsa – smakuj WOŁOWINĘ!” był wspólny lunch, ze wspaniałym widokiem na panoramę jeziora Wulpińskiego.