12 barmanów z całej Polski spotkało się 9 maja w Bachleda Resort Zakopane by zmierzyć się w czterech konkurencjach. Blind test pokazał ich umiejętności sensoryczne, pisemny test wiedzy w języku angielskim znajomość aspektów teoretycznych branży barmańskiej, a prezentacja koktajlowa uwypukliła wysoką swobodę pracy za barem.
Całość została zwieńczona speed rundą pokazującą jak w niekorzystnych warunkach pracy i w mocno ograniczonym czasie barmani potrafią przygotować cztery koktajle z zachowaniem wszelkich zasad estetyki serwisu. Ten całodzienny „barmański maraton” miał na celu wyłonienie barmana, który wraz ze Stowarzyszeniem Polskich Barmanów pojedzie w listopadzie na Mistrzostwa Świata 2023 w Rzymie.
Najlepszym z finałowej czołówki konkursu okazał się Dawid Stolc, który będzie reprezentował Polskę w stolicy Włoch. Poza wysoką łączną notą punktów Dawid zaskoczył wszystkich faktem, że był to dla niego pierwszy profesjonalny konkurs barmański w życiu.