Kamil Wojtasiak jest nowym prezydentem Stowarzyszenia Sommelierów Polskich. W czasie głosowania na walnym zgromadzeniu SSP pokonał o włos kontrkandydata na to stanowisko, Jerzego Kruka. Wiceprezydentami zostali Adam Tomczak i Paweł Zduniak.
Kamil na co dzień, od 13 lat, pracuje jako manager i sommelier w warszawskiej restauracji Butchery & Wine. Od lat działa w SSP, wygrał Mistrzostwa Polski Sommelierów w 2018 roku, a potem reprezentował Polskę w zawodach na poziomie europejskim i światowym. W Stowarzyszeniu pełnił wcześniej funkcję szefa komisji konkursowej, a od ubiegłego roku przygotowywał do startu w Mistrzostwach Europy i Afryki Tomasza Żaka, który zajął w zawodach wysokie 5. miejsce.
Nowy wiceprezydent, Adam Tomczak, to Mistrz Polski Sommelierów z 2021 roku. W SSP był m.in. przedstawicielem regionalnym w Wielkopolsce, pełnił funkcję szefa komisji egzaminacyjnej i współtworzył materiały edukacyjne. W nowej kadencji zamierza m.in. prowadzić komisję egzaminacyjną i angażować się w merytoryczne przygotowania do zawodów sommelierskich. Od lat pracuje w poznańskim wine barze Mielżyński Wine & Spirits.
Drugi wiceprezydent, Paweł Zduniak, reprezentuje środowisko trójmiejskie, obecnie prowadzi własną firmę Mega Vino, importującą wina do sektora HoReCa, wcześniej pracował w Arco by Paco Perez i Treinta Y Tres jako Head Sommelier i General Manager. W nowym zarządzie ma odpowiadać za sprawy finansowe.
Członkami zarządu zostali:
Jan Bester – dotychczas członek komisji konkursowej, współorganizator 20 finałów Mistrzostw Polski, zawodowo związany z warszawską firmą Winkolekcja;
Grzegorz Jach – dotychczasowy wiceprezydent, twórca i dyrektor konkursu Wino na Medal;
Jerzy Kruk – dwukrotny Wicemistrz Polski Sommelierów, reprezentujący Polskę na Mistrzostwach Świata w 2007 roku, obecnie dyrektor ds. rynku HoReCa w M&P Pavlina;
Maciej Sokołowski – dwukrotny Wicemistrz Polski Sommelierów, potem wielokrotny członek komisji konkursowej i członek jury zawodów, prowadzi edukacyjny projekt Tasting Room, na który składają się miejsce popularnych warsztatów, specjalistyczny sklep i kanał na Youtube.
Sylwester Szymczak – wielokrotny uczestnik Mistrzostw Polski oraz sommelierskich zawodów Grand Prix, zawodowo współzałożyciel restauracji Kameralna we Wrocławiu.
W nowej komisji rewizyjnej znaleźli się:
Jarosław Baranowski – Mistrz Polski Młodych Sommelierów 2023, sommelier w topowej restauracji z własnym importem w Lublinie;
Aleksandra Jeż – profesjonalny sommelier SSP z 16-letnim doświadczeniem w branży gastronomicznej, pracowała w różnych miastach Polski, a od kilku lat związana jest z Wrocławiem;
Wojciech Starzycki – działający w Warszawie organizator szkoleń i eventów winiarskich, zwycięzca Międzynarodowych Mistrzostw Młodych Sommelierów 2021.
Wszyscy członkowie nowego zarządu deklarują chęć rozwoju Stowarzyszenia, kontynuowania głównych projektów oraz realizowania nowych pomysłów i przedsięwzięć. Akcentują wagę szkoleń zarówno wewnątrz organizacji, jak i rozpoczętej już wcześniej edukacji na temat zawodu sommeliera w szkołach gastronomicznych. Kadencja zarządu trwa 3 lata.
źródło: Stowarzyszenia Sommelierów Polskich
oprac.: K. Walkowiak