Za nami jedna z najważniejszych imprez charytatywnych odbywających się w Łodzi od ponad dekady – „Przyjaciele Gotują”. Podczas uroczystej kolacji, którą gościom zaserwował mistrz kuchni Andrzej Polan, zbierane były fundusze dla łódzkich placówek medycznych i opiekuńczych oraz ich podopiecznych. Poradnik Restauratora był partnerem medialnym tego wydarzenia.
W tym roku całkowity dochód ze sprzedaży biletów oraz aukcji zostanie przekazany na rzecz Hospicjum Łódzkiego, Pogotowia Opiekuńczego nr 2, Fundacji „Serce dla Serc” oraz zwierząt z łódzkich schronisk. Były niesamowite emocje i rekordowe kwoty, które padły podczas licytacji. Dzięki tegorocznej inicjatywie na rzecz potrzebujących udało się zebrać aż 200 tys. zł. Organizatorem corocznego wydarzenia jest Stowarzyszenie „Przyjaciele Świata”. Inicjatywa odbyła się pod patronatem Hanny Zdanowskiej, prezydent Miasta Łodzi.
W tym roku charytatywna kolacja połączona z uroczystym balem „Mistrz i Małgorzata” odbyła się 15 października kolejny raz na sali hotelu Vienna House Andel’s Łódź, gdzie niezapomnianą kolację według autorskiego menu zaserwował gościom sam mistrz kuchni Andrzej Polan. W inicjatywę zaangażowała się także Małgorzata Ohme, która poprowadziła wydarzenie. Aukcję brawurowo przeprowadzili Elizabeth Duda oraz Conrado Moreno. Na scenie dla zgromadzonych gości zagrały zespoły De Mono oraz Yaka Band.
Punktem kulminacyjnym wydarzenia była licytacja przedmiotów przekazanych na rzecz inicjatywy przez znane osoby ze świata sportu, kultury i sztuki. A było o co powalczyć! Za najwyższą kwotę, bo aż 55 tys. zł wylicytowana została koszulka z autografem Cristiano Ronaldo. Specjalne zaproszenie od Andrzeja Seweryna do Teatru Polskiego w Warszawie zostało zakupione za 50 tys. zł, natomiast strój sportowy Igi Świątek za 35 tys. zł. Licytowane były także: piłka z podpisami siatkarzy reprezentacji Polski – 13 tys. zł, koszulka z autografami siatkarzy Zaksa Kędzierzyn-Koźle – 9,5 tys. zł oraz piłka z autografem Jerzego Dudka, która trafiła do nowego właściciela za 3,5 tys. zł.
Z dumą mogę powiedzieć, że tegoroczna odsłona naszej charytatywnej kolacji była naprawdę niesamowita. Przez wzgląd na pandemię inicjatywa przez dwa lata była zawieszona, dlatego zastanawiałyśmy się, czy po tak długiej przerwie wszystko na pewno się uda. Rezultat przewyższył nasze oczekiwania, goście dopisali, a sala balowa była wypełniona po brzegi. Dziękuję wszystkim partnerom, dzięki którym mogliśmy zorganizować to niezwykle ważne dla miasta wydarzenie, dziękuję naszym patronom, a także wspaniałym gościom oraz artystom. Ogromne podziękowania należą się także tym, którzy przekazali na licytację rzeczy i pamiątki o dużej wartości emocjonalnej. Dzięki ludziom o wielkich sercach udało nam się zebrać sumę aż 200 tysięcy zł, które trafią do naszych beneficjentów. Inicjatywę „Przyjaciele Gotują” prowadzimy już ponad 10 lat. Cieszę się, że grono naszych Przyjaciół zaangażowanych w pomoc innym ludziom, z roku na rok staje się coraz większe – mówi Joanna Nordyńska, wiceprezes Stowarzyszenia „Przyjaciele Świata”.
„Przyjaciele Gotują” to cykl kolacji charytatywnych, będących jedną z form działania Stowarzyszenia „Przyjaciele Świata”, stworzonego przez grupę aktywnych, przedsiębiorczych kobiet, które sukces biznesowy postanowiły połączyć z działalnością dobroczynną. W inicjatywie od lat uczestniczy plejada najbardziej cenionych i znanych szefów kuchni, którzy gotowali dla gości bezpłatnie w szczytnym celu: Pascal Brodnicki, Karol Okrasa, Robert Makłowicz, Andrzej Polan, Robert Sowa, Kurt Scheller, Michel Moran, Ewa Wachowicz, Mirosław Jabłoński, Magda Gessler, a podczas pierwszej międzynarodowej imprezy „Bella Italia” – Cristina Bowerman – szefowa kuchni z gwiazdką Michelin, Francesca Romana Barberini – znana z telewizyjnych programów kulinarnych i Maria Celeste De Martino – amerykańska dziennikarka mieszkająca w Rzymie. Środki zebrane podczas organizowanych przez stowarzyszenie przedsięwzięć przekazywane są na pomoc, ratowanie i poprawę jakości życia osób chorych oraz osób z niepełnosprawnościami. Dochód z biletów oraz fundusze zebrane podczas tegorocznej edycji kolacji „Przyjaciele Gotują” trafią do:
– Pogotowia Opiekuńczego nr 2 w Łodzi
– Hospicjum Łódzkiego, zlokalizowanego przy ul. Pojezierskiej 45/47
– Fundacji „Serce dla Serc”
– Zwierząt z łódzkich schronisk.
Poradnik Restauratora był partnerem medialnym tego wydarzenia.