Stowarzyszenia kucharskie wystosowały list otwarty do premiera

Newsy

Stowarzyszenia kucharskie wystosowały list otwarty do premiera

18 marca 2020

W liście otwarty do premiera rządu czytamy:
• Umorzenie kosztów ZUS-ów dla właścicieli, pracowników zatrudnionych na umowę o pracę, zlecenie oraz umowę o dzieło przy zatrudnieniu minimum 3 miesięcznym u jednego pracodawcy w okresie zamknięcia punktów gastronomicznych i 3 miesiące po otwarciu.
• Odsunięcie w czasie do 3 miesięcy rat kredytów dotyczących inwestycji w zakupie niezbędnego sprzętu do prowadzenia działalności gastronomicznej.
• Podjęcie rozmów z bankami w sprawie zaciągniętych kredytów hipotecznych prywatnych, ale i finansowych w przedsiębiorstwie.
• Uwolnienie stanów konta na rachunku VAT, co w szczególności jest ważne dla makro przedsiębiorstw oraz samozatrudnionych.
• Podjęcie rozmów z samorządami, aby znieśli opłaty czynszowe o 50% w lokalach wynajmowanych od miasta na okres 6 miesięcy.
• Podjęcie rozmów z samorządami, aby znieśli opłaty za ogródki letnie w tym najlepszym dla branży okresie.
• Zamrożenie płatności podatków VAT, PIT i CIT za okres marzec-wrzesień, a w późniejszym terminie rozłożenie na nisko procentowe raty.
• Szybkie wprowadzenie zmian w pozwoleniach o sprzedaży alkoholu w dowozach do klientów, które w okresie zamknięcia lokali gastronomicznych są jedynym źródłem dochodu, co spowoduje uwolnienie gotówki w zapasach magazynowych.
• Podjęcie działań wspólnie z ministerstwem edukacji o zniesienie opłat dla ajentów w stołówkach szkolnych na okres 6 miesięcy.
• Udzielenie nie oprocentowanych kredytów w bankach państwowych.
• Po okresie kwarantanny zalecić wszystkim instytucjom państwowym korzystanie z usług cateringowych u lokalnych przedsiębiorców działających na rynku gastronomicznym.

List podpisali:
Jarosław Uściński, prezes zarządu Ogólnopolskie Stowarzyszenie Szefów Kuchni i Cukierni
Łukasz Konik, prezes zarządu Polska Inicjatywa Kulinarna
Marcin Soból, prezes zarządu Euro-Toques Polska
Jarosław Walczyk, prezes zarządu Klub Szefów Kuchni
Krzysztof Szulborski, prezes zarządu Stowarzyszenie Kucharzy Polskich
Piotr Sabala, prezes zarządu Polska Akademia Sztuki Kulinarnej.

djalbum_link:236