16 kwietnia br. w Zespole Szkół Gastronomicznych nr 2 im. Prof. Odona Bujwida w Krakowie odbyła się V edycja konkursu ,,Stół pięknie nakryty – jagnięcina na polskim stole”. W konkursie udział wzięło łącznie 16 szkół z Krakowa, Radoczy, Bobowej, Myślenic, Dąbrowicy, Trzyciąża, Bochni, Lubnia, Katowic, Suchej Beskidzkiej oraz Zakopanego. Ekipa uczniów – uczestników składała się z dwóch osób, kucharza i kelnera. Młodzi kucharze mieli za zadanie w ciągu 3 godzin przygotować danie z jagnięciny. Natomiast kelnerzy musieli przygotować stół z daniem z jagnięciny oraz zaprezentować zrobiony własnoręcznie napój, pasujący do tematyki konkursu i smaku potrawy. Zaszczytne pierwsze miejsce jury przyznało Łukaszowi Strzebińskiemu i Dominice Kołodziejczyk z Zespołu Szkół Zawodowych z Myślenic. Drugie miejsce przypadło w udziale Hubertowi Tabak i Michałowi Szczygieł z Zespołu Szkół im. W. Witosa w Suchej Beskidzkiej. Ostatnie miejsce na podium zajęli Piotr Majerczyk i Krzysztof Chyc z Zespołu Szkół Hotelarsko – Turystycznych im. Władysława Zamoyskiego z Zakopanego.