Na co dzień puszczana jest im muzyka klasyczna, aby mogły się relaksować, są karmione ekologiczną paszą, pojone piwem i masowane sake. To wszystko nadaje ich mięsu wyjątkowy i delikatny smak oraz specyficzną marmurkowatość, która jest znakiem rozpoznawczym wołowiny Kobe.
Szeroki wybór specjalnie wyselekcjonowanej wołowiny goście zawdzięczają wielkiej wiedzy i pasji Bartłomieja Czerwińskiego, właściciela restauracji, uznanego i wieloletniego szefa kuchni, wyróżnionego dyplomem jednej z najlepszych szkół gastronomicznych na świecie Instytutu Paula Bocuse we Francji, który osobiście czuwa nad wyborem i jakością dostarczanej wołowiny.
– W Merliniego stawiamy na jakość. Współpracujemy wyłącznie ze sprawdzonymi dostawcami, którzy są przez nas skrupulatnie weryfikowani. Odwiedziliśmy ich – zarówno w Polsce, jak i USA oraz Japonii. Mamy więc pewność, że mięso, które serwujemy, pochodzi ze sprawdzonych źródeł. Jakość ma także odzwierciedlenie w smaku mięsa. Jest ono delikatne, kruche i zarazem soczyste. Takie, jak być powinno – mówi współwłaściciel Merliniego oraz Executive Chef Bartłomiej Czerwiński.
W menu znajdziemy m.in. rib eye i rostbef z polskiego Czerwonego Angusa, New York strip i filet mingon z Black Angusa z certyfikatem USDA Prime, a także rib eye z kością od Ottomanelli & Sons, Bleecker Str. New York City. Na najbardziej wysublimowanych smakoszy czekają rostbef oraz polędwica Tajima Gyu Kobe Style najwyższej klasy A5/BMS12.
Pozycje te są dostępne jako oddzielne dania w menu, a także w formie degustacji porównawczej, podczas której podawane są steki ze wszystkich oferowanych gatunków wołowiny.
***
Kobe pochodząca od japońskich czarnych krów z gatunku Wagyu to najbardziej ceniona przez smakoszy, najzdrowsza, najdelikatniejsza i jednocześnie najdroższa wołowina na świecie. Jest ekskluzywnym produktem chronionym znakiem jakości.
W restauracji Merliniego goście znajdą steki z najlepszej wołowiny świata Kobe style z hodowli Tajima Gyu, oraz amerykańskiego Black Angusa z certyfikatem USDA Prime, wyselekcjonowanymi przez rzeźników Ottomanelli & Sons z Nowego Yorku.