Stek z masłem estragonowym

Stek z masłem estragonowym

17 czerwca 2013

STEK Z MASŁEM ESTRAGONOWYM

Grzegorz Łapanowski – ekspert programu „QMP – wołowina zawsze dobra”

Składniki

(dla 4 osób)

4 steki z krzyżowej z dobrej wołowiny QMP

100 g masła

2 ząbki czosnku

1-2 łyżki posiekanego świeżego estragonu

1 łyżeczka soku z cytryny

otarta skórka z 1 cytryny

1 kg listków szpinaku

świeżo zmielony czarny pieprz

sól

2 łyżki oliwy

Sposób przygotowania

Przygotowujemy masło ziołowe. Do miski wrzucamy miękkie masło, estragon, dodajemy sok i skórkę z cytryny. Czosnek obieramy, siekamy, rozgniatamy z solą na puree i dodajemy do masła.  Całość mieszamy i doprawiamy solą i pieprzem.  Tak przygotowane masło układamy na kawałku foli spożywczej, następnie zawijamy w rulon i schładzamy w lodówce.

Młode listki szpinaku myjemy. Na patelnię wkładamy łyżkę masła, wyciskamy czosnek, dodajemy listki szpinaku i dusimy przez kilka minut. Doprawiamy solą i pieprzem, dodajemy przekrojone na pół pomidorki koktajlowe i kilka kropli sosu sojowego. Dobrym dodatkiem do szpinaku są też smażone pieczarki lub szparagi.

Mięso myjemy, osuszamy,  doprawiamy grubo mielonym pieprzem, smarujemy oliwą  i smażymy na suchej,  mocno rozgrzanej patelni po 2 minuty z każdej strony. Następnie dopiekamy stek w piekarniku lub zmniejszamy ogień pod patelnią i obracamy go co 10 sekund do momentu uzyskania ulubionego stopnia wysmażenia. Następnie wykładamy mięso na desce (na około 2 minuty), aby odpoczęło. Podajemy z kawałkiem masła ziołowego i młodymi listkami szpinaku.