Stek z leśnymi grzybami duszonymi w winie

Stek z leśnymi grzybami duszonymi w winie

20 września 2013

STEK Z LEŚNYMI GRZYBAMI DUSZONYMI W WINIE

Składniki (dla 4 osób):

1 kg antrykotu z dobrej wołowiny QMP

400 g świeżych grzybów (borowików, rydzów, kurek)

1-2 łyżki sosu Worcestershire

150 ml białego  wina

2 łyżki masła

4 łyżki oliwy z oliwek

3 duże ząbki czosnku

sól, pieprz

tymianek

Sposób przygotowania:

Mięso kroimy na steki o grubości 3 cm, posypujemy solą, pieprzem i tymiankiem, zamarynowujemy na 5 minut w oliwie z oliwek i sosie Worcestershire. W tym czasie oczyszczamy grzyby za pomocą nożyka i jeśli potrzeba, kroimy je na mniejsze kawałki. Na rozgrzaną patelnię kładziemy stek i grillujemy po 2-3 minuty z każdej strony. Gotowy stek przekładamy na talerz. Na patelni rozpuszczamy masło, wrzucamy posiekane ząbki czosnku i smażymy chwilę, aż się zrumienią. Dodajemy grzyby i krótko przesmażamy je na dużym ogniu. Następnie podlewamy całość białym winem, doprawiamy solą i świeżo zmielonym pieprzem i dusimy kilka minut, aż wino zredukuje swoją objętość. Stek podajemy z ziemniaczanym purée.