STEK Z LEŚNYMI GRZYBAMI DUSZONYMI W WINIE
Składniki (dla 4 osób):
1 kg antrykotu z dobrej wołowiny QMP
400 g świeżych grzybów (borowików, rydzów, kurek)
1-2 łyżki sosu Worcestershire
150 ml białego wina
2 łyżki masła
4 łyżki oliwy z oliwek
3 duże ząbki czosnku
sól, pieprz
tymianek
Sposób przygotowania:
Mięso kroimy na steki o grubości 3 cm, posypujemy solą, pieprzem i tymiankiem, zamarynowujemy na 5 minut w oliwie z oliwek i sosie Worcestershire. W tym czasie oczyszczamy grzyby za pomocą nożyka i jeśli potrzeba, kroimy je na mniejsze kawałki. Na rozgrzaną patelnię kładziemy stek i grillujemy po 2-3 minuty z każdej strony. Gotowy stek przekładamy na talerz. Na patelni rozpuszczamy masło, wrzucamy posiekane ząbki czosnku i smażymy chwilę, aż się zrumienią. Dodajemy grzyby i krótko przesmażamy je na dużym ogniu. Następnie podlewamy całość białym winem, doprawiamy solą i świeżo zmielonym pieprzem i dusimy kilka minut, aż wino zredukuje swoją objętość. Stek podajemy z ziemniaczanym purée.