Wielu młodych ludzi, głównie studentów, decyduje się na pracę w kawiarniach Starbucks, które oferują liczne benefity, jak np. elastyczny grafik i możliwość szybkiego awansu. Przede wszystkim jednak znana marka przyciąga do siebie pracowników za sprawą swoich kluczowych wartości i otwartej, przyjaznej atmosfery. Dla Starbucks kontakty międzyludzkie i otwartość na wszystkich są tak samo ważne, jak wyjątkowa kawa. A pracownicy, których wewnętrznie nazywa partnerami, mają nie tylko możliwość ciągłego rozwoju i nawiązywania przyjaźni, ale także swobodę w wyrażaniu siebie. Za sprawą wspierającego różnorodność dress code’u, mogą oni podkreślać swój indywidualizm, nie musząc rezygnować z własnego stylu. Starbucks istnieje w Polsce od 2009 roku (marka obchodziła niedawno swoje 10. urodziny) i zatrudnia aktualnie ponad 1 000 osób. Wśród nich znajduje się aż 150 wykwalifikowanych Coffee Masterów, czyli inaczej mistrzów sztuki kawy. Aby uzyskać ten tytuł, bariści Starbucks biorą udział w specjalnym pięcioetapowym treningu, w trakcie którego pod okiem specjalistów poszerzają swoją wiedzę i odkrywają zaawansowane tajniki przyrządzania kawy. Wraz z tytułem Coffee Mastera, bariści zdobywają uprawnienie do noszenia czarnego fartucha zamiast tradycyjnego zielonego.
– Kiedy kilka lat temu zaczynałam pracę w Starbucks, przyrządzanie kawy było dla mnie banalnie proste: wystarczyło wsypać do kubka łyżeczkę kawy rozpuszczalnej, zalać ją wrzątkiem, a potem dodać mleko. Od tamtej pory moja wiedza bardzo się wzbogaciła – poznałam nie tylko tradycyjne, ale i alternatywne techniki parzenia kawy – wspomina ze śmiechem Sofia Muzychka, Coffee Master w Starbucks Reserve w Warszawie. – To nieprawda, że prawdziwi pasjonaci kawy pracują tylko w małych kawiarniach. Starbucks oferuje nam liczne szkolenia, które pozwalają nam ciągle zdobywać nową wiedzę i doskonalić umiejętności. Znajomi śmieją się ze mnie, bo godzinami potrafię opowiadać o mojej pracy. Po prostu to, co inni nazywają pracą, dla mnie jest prawdziwą pasją.
Starbucks wybiera baristę roku
Kilka miesięcy temu bariści Starbucks z całej Polski rozpoczęli zmagania w ramach konkursu Barista Championship 2019. Po etapie kawiarni, rozpoczęły się eliminacje regionalne, podczas których zespół jury wybrał grupę najzdolniejszych. To właśnie oni już 25 lipca pojadą do Łodzi na mistrzostwa ogólnopolskie, nagrodą w których będzie kilkudniowy wyjazd do palarni kawy Starbucks w Amsterdamie. Laureat już w listopadzie weźmie też udział w mistrzostwach europejskich w Londynie. Podczas konkursu Starbucks Barista Championship bariści mają za zadanie przygotować angażujący coffee tasting, czyli pokaz połączony z degustacją kawy, stworzyć swój własny napój oraz zaprezentować sztukę latte art. Jury poza wiedzą i umiejętnościami, ocenia również pasję do kawy i jakość przyrządzanych napojów.
– Starbucks Barista Championship organizowany jest co roku i biorą w nim udział najlepsi z najlepszych. Ale o wygranej nie decydują jedynie technika i umiejętności, a przede wszystkim pasja do kawy – mówi Ola Bem, jedna z finalistek konkursu regionalnego Starbucks Barista Championship. – Praca w Starbucks to świetna zabawa, rozwijająca przygoda, ale też fascynująca podróż przez świat różnorodnych faktur i smaków kawy.