14 czerwca br. w gnieźnieńskim hotelu Adalbertus rozpoczął się siódmy cykl Wakacyjnych Podróży Kulinarnych Dookoła Świata. Pierwsze spotkanie poświęcone było kuchni indyjskiej.
– Po raz siódmy mamy możliwość podróżowania z naszymi gośćmi po świecie i kosztowania jego smaków, aromatów. No i tym razem zaczęliśmy od kuchni indyjskiej. W tym sezonie przewidzieliśmy również kuchnię japońską i meksykańską. Dzisiaj na początek tak jak już wspomniałam kuchnia indyjska. Potrawy z tego zakątka świata są dość charakterystyczne, ponieważ przeważają tu dość pikantne dania i właśnie takie specjały serwujemy dzisiaj naszym gościom – powiedziała Izabela Nawrocka, szefowa działu marketingu sieci Hotelu Pietrak.
Przez cały wieczór goście mieli okazję skosztować najpopularniejszych potraw indyjskiej kuchni. Największym powodzeniem cieszył się tradycyjny indyjski chleb naan z dodatkiem kardamonu i czosnku oraz pikantna zupa z krewetkami. Wśród menu znalazła się także sałatka z serem zapiekanym w mące z soczewicy z dodatkami orzechów, golonka z kurczaka na ostro, pikantna wieprzowina, szaszłyki z jagnięciny, ziemniaczki po bombajski. W karcie były także indyjskie desery m.in. truskawki w jogurcie z migdałami i kwiatem ogórecznika.
Atrakcją podczas wieczoru było kulinarne show. Kucharze Hotelu Pietrak na oczach wszystkich przygotowywali tradycyjne indyjskie potrawy. Do zabawy włączyli chętnych gości.
12 lipca odbędzie się kolejna podróż. Tym razem poświęcona będzie sztuce kulinarnej Japonii. Trzecie spotkanie to przygoda z kuchnią meksykańską – 9 sierpnia.