Konkurs jest cyklicznym wydarzeniem kulinarnym, mającym na celu promowanie młodych, zdolnych szefów kuchni i poszerzanie znajomości oraz zastosowania technologii konwekcyjno-parowej w pracy kuchni profesjonalnych, w oparciu o technologie Rational.
Tematem trzeciej edycji konkursu kulinarnego jest: jest Zero Waste z jednoczesnym wykorzystaniem produktu regionalnego. W konkursie mogą uczestniczyć wyłącznie kucharze, którzy nie ukończyli wieku 27 lat w momencie zgłoszenia się do konkursu (najstarszy rocznik 1992). Konkurs składa się z dwóch etapów. Pierwszym z nich jest rejestracja zainteresowanych kucharzy poprzez formularz na stronie http://www.sscc.info oraz przesłanie autorskiego przepisu, który chcieliby zgłosić do rywalizacji. Formularz zgłoszeniowy musi być przesłany do 22 września na adres d.sielicki@rational-online.com. Jury spośród nadesłanych przepisów wybierze osiem, które zakwalifikuje się do drugiego etapu konkursu. Drugi etap odbędzie się w Zamku Topacz, gdzie osiem dwuosobowych ekip stanie przed zadaniem przygotowania dania konkursowego. Każda potrawa zostanie oceniona przez jury techniczne oraz jury degustacyjne. Dwuosobowe drużyny powalczą o nagrody pieniężne oraz staż u boku doświadczonego Szefa Kuchni Rafała Borysa.
Organizatorem konkursu jest Rational oraz Topacz Investments.