17 kwietnia br. miały miejsce dwa ważne wydarzenia dla krakowskiej gastronomii. Pierwszym wydarzeniem była msza święta odprawiona w intencji całej gastronomii w Bazylice Mariackiej, gdzie spotkała się śmietanka kucharska z małopolski reprezentowana przez delegacje Stowarzyszenia Małopolskich Kucharzy i Cukierników ze swoim 100 letnim sztandarem, delegacja kelnerów oraz poczty sztandarowe z trzech krakowskich szkół gastronomicznych.
Następnie wszyscy goście przeszli do Restauracji Floriańska w Krakowie, gdzie odbyło się spotkanie wielkanocne SMKiC. Szefem kuchni był Artur Salamon. Wielkie podziękowania należą się właścicielowi Przemysławowi Birlet za użyczenie miejsca oraz manager Katarzynie Hardek za cudowną atmosferę i profesjonalizm. Na imprezie pojawili sie dyrektorzy szkół gastronomicznych, szefowie kuchni, cukiernicy, przedstawiciele firm wspierających Stowarzyszenie, kelnerzy oraz uczniowie.