Spotkanie w Ambasadzie Hiszpanii

Newsy

Spotkanie w Ambasadzie Hiszpanii

06 października 2014

3 października odbyła się pierwsza w Polsce oficjalna prezentacja programu organizacji Interporc zrzeszającej producentów białego mięsa wieprzowego z Hiszpanii. Program ten ma na celu upowszechnianie informacji dotyczących hiszpańskiej wieprzowiny (zarówno mięsa jak i wędlin) oraz poszerzenie kontaktów handlowych z importerami w Polsce.

Wydarzeniu przewodniczył Ambasador Królestwa Hiszpanii w Polsce D.Agustin Nunez. Podczas spotkania można było spróbować szynki Serrano krojonej przez mistrza w tej dziedzinie Sergio Bellido oraz wspaniałych hiszpańskich tapas (m.in. wielokrotnie nagradzanego cappucino z kaszanki pod chlebową pianką) przygotowanych przez szefa kuchni restauracji La Botica de Matapozuelos wyróżnionej gwiazdką Michelin, Miguela Angela de la Cruz. Całości wydarzenia dopełniły wina z bodegi Mas Que Vinos.

Miguel Angel jest szefem kuchni w rodzinnej restauracji w kastylijskiej prowincji Valladoid. W swoich awangardowych kreacjach opartych na regionalnej kuchni wykorzystuje lokalne rośliny min sosnowe orzechy i szyszki, aromatyczne zioła, grzyby, dzikie pędy i liście. Wiele z tych dań bazuje na miejscowych mięsach – jagnięcinie i wieprzowinie.

– Czym wyróżnia się hiszpańska wieprzowina?

Miguel Angel: Mięso wieprzowe odgrywa bardzo dużą rolę w hiszpańskiej kuchni dlatego musi być najwyższej jakości wynikającej z wysokich standardów chowu i produkcji na każdym etapie. Tym co wyróżnia hiszpańską kuchnię jest szerokie zastosowanie praktycznie wszystkich części mięsa wieprzowego do przygotowania poszczególnych dań.

– Na co zwrócić uwagę kupując szynkę Serrano?

Miguel Angel: Przede wszystkim na to z jakiego regionu pochodzi mięso – z uwagi na czynniki klimatyczne, najlepsza szynka produkowana jest w regionach centralnych i na południu Hiszpanii. Należy także zwrócić uwagę na odpowiednią proporcję tłuszczu w środku szynki jako, że to on nadaje mięsu smak.

– Hiszpańskie specjały to…

Miguel Angel: Lokalne, specyficzne dla danego regionu kraju. Wybierając takie dania i produkty nie będziecie zawiedzeni. Ale oczywiście przede wszystkim polecam dania serwowane w naszej restauracji…

– Czy próbował Pan polskich potraw?

Miguel Angel: Oczywiście! Szczególnie przypadły mi do gustu pierogi z mięsem oraz żurek.