8 grudnia br. w empik junior przy ul. Marszałkowskiej 116 w Warszawie o godzinie 16:00 rozpocznie się spotkanie autorskie II edycji książki kulinarnej „gotuj z sercem”, z której cały zysk przekazywany jest na dożywianie dzieci w ramach Programu Pajacyk. W spotkaniu udział wezmą: Janina Ochojska, Anna Senderska, Mariola Bojarska – Ferenc i Robert Sowa. Spotkanie poprowadzi Lidia Popiel.
Książka kucharska „gotuj z sercem” powstaje we współpracy z Polską Akcją Humanitarną, pod patronatem Fundacji Klubu Szefów Kuchni, na rzecz dożywiania dzieci w Polsce i na świecie. Książkę współtworzą Szefowie Kuchni i Restauratorzy z całej Polski, wśród których zaleźli się m.in.: Marta Gessler, Magda Gessler, Joseph (Józek) Seeletso, Robert Sowa.
Cały zysk ze sprzedaży „gotuj z sercem” przekazywany jest na dożywianie dzieci. Z pierwszej edycji książki ufundowano dotąd ponad 16 tys. posiłków. Książka „gotuj z sercem” pokazała wszystkim jak wiele serca mają szefowie kuchni oraz potwierdziła prawdziwość powiedzienia, że przez żołądek można trafić do serca. A konkretnie do tysięcy serc i osób, które książkę zakupiły, wspierając tym samym zwalczanie głodu i niedożywienia wśród dzieci w Polsce i na świecie. – napisała we wstępie do książki Janina Ochojska.
Tegoroczna odsłona „gotuj z sercem” to umiłowanie jakości produktu, bogactwa mórz, lasów, jezior, czyli ponad 166 przepisów kulinarnych, 250 zdjęć i 300 stron, które powstały, aby połączyć dobrą kuchnię, promocję restauracji z realizacją celu społecznego.
„gotuj z sercem” to przewodnik po smakach i fascynujących miejscach na kulinarnej mapie kraju szlakiem Restauracji, które w kuchni sięgają do tradycji Azji, Europy, Polski. To książka dla osób, które często w nowym miejscu zastanawiają się, gdzie udać się na lunch lub kolację. To również swego rodzaju przegląd kultur kulinarnych, które znalazły swój środek ekspresji w przepisach dla początkujących i zaawansowanych miłośników sztuki kulinarnej. Przede wszystkim jednak „gotuj z sercem” to wkład każdego z czytelników w dożywianie dzieci w Polsce i walkę z głodem na świecie
II edycja książki została wzbogacona o realcje z inicjatyw promujących w 2011 roku powstanie „gotuj z sercem”: debatę poświęconą niedożywieniu oraz konkursy kulinarne – dla dzieci [pod patronatem firmy Kupiec] – dla blogerów [pod patronatem Cooklet.com]. Okładka książki została wyłoniona w ogólnopolskim konkursie plastycznym.