Tomasz Czarnecki i Patryk Bernaś z restauracji Babinicz w Szczawnie-Zdroju zostali zwycięzcami 2. edycji konkursu dla młodych szefów kuchni Spotkania z SelfCookingCenter w Zamku Topacz. Otrzymali nagrodę pieniężną w wysokości 5 tys. zł, szkolenie z kuchni wegańskiej oraz staż u boku doświadczonego szefa kuchni Rafała Borysa. Drugie miejsce i nagrodę pieniężna wysokości 3 tys. zł wywalczyli Wiktor Wielgus i Karol Kaszlewicz z toruńskiego hotelu Nicolaus. Zainspirowani rodzimymi smakami stworzyli imponujące Assiette z dyni z toruńskim piernikiem. A trzecie miejsce i 1 tys. zł zdobyli Damian Starzonek i Adrian Dziewięcki z restauracji Przystań&Marina we Wrocławiu. Ich Polenta z pieczonych warzyw wyniosła proste, pospolite składniki na prawdziwie wysoki, restauracyjny poziom.
Nagroda w postaci szkolenia doskonale oddaje ideę konkursu. – Spotkania z SelfCookingCenter to przede wszystkim edukacja – mówi ich pomysłodawca, Maciej Wroński. – Chcemy przełamywać stereotypy i docenić młodych kucharzy, którzy tak ciężko pracują na swój sukces, a często są pomijani – dodaje. Jego zdanie podziela Andreas Wierus z Zamku Topacz. – Sami edukujemy swoich kucharzy, wysyłamy ich na staże, wspieramy ich rozwój. Dzięki temu konkursowi mamy okazję podzielić się wiedzą z młodym pokoleniem. O potrzebie udzielania wsparcia młodym kucharzom mówił także Alexander Jelitto – specjalista z firmy Rational. – Niezwykle miło było patrzeć na młodych ludzi pracujących z taką pasją. Widać było, z jakim szacunkiem podchodzą do warzyw, które często na talerzu są w roli drugoplanowej. Musimy wspierać młodych, kreatywnych kucharzy – bez nich przyszłość będzie bardzo nudna! – żartował Jelitto.
Ale to nie koniec edukacji. Zwycięski zespół oraz restauracja Babinicz, którą reprezentują, otrzyma także nagrodę dodatkową – szkolenie z kuchni roślinnej w wykonaniu ekspertki w tym temacie, Katarzyny Gubały. – Restauracja to nie tylko szef kuchni. Jeśli chcemy zachwycić klienta weganina, szkolenie musi objąć także obsługę, cukiernika, baristów. Dzięki temu osoba będąca na roślinnej diecie – czy na stałe, czy tymczasowo – poczuje się dobrze zrozumiana – mówi Gubała. – Twórzmy razem nową, wegańską kulturę restauracyjną – podsumował Wierus.
Podczas konkursu adepci sztuki kulinarnej zmierzyli się z kuchnią wegańską. Osiem dwuosobowych drużyn stworzyło dania na najwyższym restauracyjnym poziomie, wykorzystując przy tym potencjał regionalnych składników. Oceniało ich jury złożone z doświadczonych szefów kuchni z Europy oraz ekspertów kuchni roślinnej m.in. Rafał Borys, Alexander Jelitto, Fredrik Lindström, Daniel Sielicki, Huw Davies oraz Sebastien Talle. – Noty były bardzo zbliżone. Jesteśmy bardzo mile zaskoczeni pomysłami i kreatywnością wszystkich uczestników. Przełamujemy granice rutynowej kuchni – mówił Andreas Wierus, prezes Zamku Topacz. – To było prawdziwe święto kreatywności – dodał Maciej Wroński z firmy Rational.
Organizatorem konkursu jest Zamek Topacz oraz firma Rational, a jego głównym celem jest promowanie młodych, zdolnych kucharzy, szacunku do produktu w kuchni oraz poszerzanie znajomości zastosowania technologii konwencyjno-parowej w pracy kuchni profesjonalnej.
Poradnik Restauratora był patronem medialnym tego wydarzenia.