Po poprzedniej, wegańskiej edycji konkursu kolejnym wyzwaniem dla młodych kucharzy będzie przygotowanie posiłku zgodnie z ideą “less waste”.
Spotkania z SelfCookingCenter (SSCC) to konkurs skierowany do kucharzy i kucharek, którzy nie skończyli 27 roku życia. Spotkają się oni już po raz trzeci by pod okiem międzynarodowego jury przygotować autorskie potrawy z wykorzystaniem regionalnych składników.
Hasło, pod którym odbywa się trzecia edycja konkursu SSCC to food waste i zapobieganie marnowaniu żywności. Potrzeba zwrócenia uwagi na ten problem wynika nie tylko z postępujących zmian w klimacie i wzrastającej świadomości skutków zanieczyszczania środowiska. To także sposób na podniesienie poprzeczki młodym kucharzom, którzy co roku zaskakują jury wysokim poziomem konkursowych potraw, pomysłowością i otwartością na wyzwania.
W tym roku oprócz autorskich przepisów, profesjonalnego wykonania, refleksu i prezentacji dań, sędziowie wymagać będą od uczestników także odpowiedzialnego zarządzania wszystkimi składnikami potrawy.
Podczas tegorocznego Spotkania z SelfCookingCenter odbędą się również wykłady dotyczące m.in. filozofii less waste, jak wprowadzić ją w życie – zarówno na skalę mikro, jak i makro oraz jakie rozwiązania technologiczne mogą okazać się przydatne w ekologicznym zarządzaniu restauracją.
Trzecia edycja konkursu kulinarnego SSCC odbędzie się 17 października w Zamku Topacz.