Spotkania z Self Cooking Center

Wydarzenia

Spotkania z Self Cooking Center

15 października 2019

Spotkanie z SelfCookingCenter to cykliczne wydarzenie, którego celem jest wyłonienie najzdolniejszych młodych kucharzy, którzy oprócz oryginalnego pomysłu na danie, zaprezentują także bezbłędne wykonanie potrawy i nawiązanie do tematu przewodniego konkursu.

Tegoroczny motyw to kolejne wyzwanie dla kreatywności młodych kucharzy i kucharek. Jednym z kryteriów, jakie będą oceniane przez jury będzie wykorzystanie produktów przywiezionych ze sobą na konkurs do przygotowania dania. Oprócz tego wymyślona i przyrządzona potrawa musi spełniać wysokie wymagania estetyczne i smakowe międzynarodowego jury.

Zwycięzców wyłania jury konkursu, które działa w dwóch składach: jury techniczne i degustacyjne. Jury degustacyjne przyznaje punkty za dania konkursowe nie mając świadomości, która drużyna jest autorem dania konkursowego. Otrzymuje danie jedynie z 3-cyfrowym numerem na spodzie talerza, który jest przypisany do poszczególnej drużyny. Nie ma też możliwości podczas trwania konkursu doglądać uczestników. Ocenia dania konkursowe w pomieszczeniu oddzielonym od stanowisk startowych uczestników. Ma to zapewnić przejrzystość oceny i skupienie na trzech elementach: składnikach, perfekcyjnym wyglądzie dania i jego smaku.

Po podliczeniu punktów przyznanych zarówno przez jury techniczne, jak i degustacyjne wyłoniony zwycięski zespół zdobędzie nagrodę pieniężną, a także zaproszenie na staż u boku szefa kuchni restauracji w Zamku Topacz, Rafała Borysa.

Jury techniczne:
Krzysztof Małocha, Michael Nehrdich, Justyna Słupska-Kartaczowska, Dominik Narloch, Daniel Sielicki, Rafał Borys.

Jury degustacyjne:
Jagna Niedzielska, Kuba Korczak, Maciej Wroński, Andreas Wierus.

Regulamin

 

djmedia:130