3 października br. na Kuchnia.tv Food Film Fest, przeglądzie filmów kulinarnych odbyła się premiera filmu „Pewnego dnia będę szefem kuchni”. Obraz przedstawia uczniów, którzy z pasją i zaangażowaniem dążą do celu – jakim jest gotowanie w najlepszych, światowych kuchniach. Możliwość realizowania pasji wychowanków Zespołu Szkół nr 1 w Grodzisku Mazowieckim zapewnia już od 5 lat Grupa Hotelowa Orbis.
Film przedstawia losy czwórki uczniów grodziskiej szkoły: Patryka Bielawskiego, Karola Spólnego, Marii Zdanowskiej i Małgosi Adamiak. Bohaterów obrazu łączy jeden cel – wszyscy chcą zostać szefami kuchni najlepszych restauracji. Młodych kucharzy charakteryzuje determinacja, pracowitość i ambicja, co znakomicie w filmie ujął reżyser Dominique Prusak, który towarzyszył młodzieży podczas: codziennych zajęć w szkole w Grodzisku Mazowieckim, praktyk w warszawskich hotelach Grupy Hotelowej Orbis oraz w trakcie wymarzonego wyjazdu do Francji, który został zrealizowany w ramach europejskiego programu Leonardo. Przełożeni są bardzo dumni, ze swoich podopiecznych: dwoje z uczniów uczestniczących w szkoleniach zawodowych w Nicei dostało propozycję pracy w restauracjach, gdzie odbywały się ich praktyki. Po premierze filmu, młodzi bohaterowie obrazu: Patryk, Karol, Marysia oraz Gosia zostali również zapewnieni przez Prezesa Grupy Hotelowej Orbis, Laurent Picheral o tym, że zawsze znajdą miejsce pracy w hotelach Orbis S.A.
Zespół Szkół nr 1 w Grodzisku Mazowieckim dzięki jednemu z nauczycieli, Xavierowi Debeni podjęła pięć lat temu współpracę z Grupą Hotelową Orbis, a dokładnie ze współpomysłodawcą idei kształcenia młodych pracowników branży hotelarskiej: Jean Cadars, który był ówczesnym dyrektorem Hotelu Sofitel Victoria. Wspólne działania Szkoły i hoteli: Novotel Warszawa Centrum, Mercure Warszawa F. Chopin, Sofitel Warsaw Victoria oraz Mercure Grand Warszawa polegały na wypracowaniu specjalnego programu praktyk – jedynego swego rodzaju systemu w Polsce. Uczniowie zostali poprowadzeni profesjonalnie przez tajniki ich przyszłych zawodów w specjalnie powstałych grupach „Klasa Accor-Orbis”. Kształcenie zawodowe nie polegało już na prowizorycznym odbyciu praktyk, a stało się początkiem przyszłych profesji młodych ludzi. W hotelach praktyki kucharskie odbywały się pod okiem szefów kuchni, a kelnerskie pod nadzorem szefów sali, nie było mowy o marnowaniu czasu na inne zadanie, do których często zatrudnia się uczniów. System szkoleń, system ocen motywowały młodych ludzi, a Ci czuli się szanowani oraz doceniani przez to, że mogą uczyć się od najlepszych kucharzy: Oliviera Crosso- Sofitel Warsaw Victoria, Kuby Maleca – szefa kuchni Mercure Grand Warszawa, Brian Ferry – Novotel Warszawa Centrum oraz Jaceka Dębskiego Mercure Fryderyk Chopin Warszawa. Uczniowie nie tracili czasu, a najlepsi – Ci którzy odkryli w sobie pasję mieli możliwość dalszego rozwoju na praktykach w Nicei. Wszystkie etapy drogi edukacji podopiecznych Zespołu Szkół nr 1 w Grodzisku Mazowieckim zostały uwiecznione w filmie „Pewnego dnia będę szefem kuchni”. Bohaterowie filmu po zdaniu matury w 2011 dostaną oferty pracy od swoich mistrzów kuchni, jest to dowód, że sprawdzili się na swoich stanowiskach pracy. Korzyści ze stworzenia nowego systemu kształcenia mają zarówno praktykanci jak i Grupa Hotelowa Orbis, która kształcąc swoich przyszłych pracowników wciąż podnosi prestiż i poziom swoich usług. Grupa Hotelowa Orbis planuje rozwijać model interaktywnych praktyk zawodowych, które będą opierały się na współpracy z szkołami we wszystkich dużych miastach, gdzie są obecne są hotele GH Orbis.