Sfinks Polska – operator sieci Sphinx, WOOK i Chłopskie Jadło – wprowadza nowe menu w restauracji Sphinx zlokalizowanej w czeskiej Pradze, Na Prikopie. Poza kultowymi daniami restauracji cieszącymi się niezmienną popularnością wśród klientów, w nowej karcie znajdą się wyjątkowe specjały kulinarne, m. in. szeroki wybór steków z najlepszej argentyńskiej hodowli angusa. Nowością w menu, unikatową w skali całej sieci Sphinx, jest wprowadzenie do karty tradycyjnych polskich dań.
W ramach polskiego menu w czeskiej restauracji Sphinx znajdzie się pięć charakterystycznych pozycji: trzy rodzaje pierogów, żurek, bigos, śledź i borowiki smażone na maśle. Co ciekawe, pierogi będą wyrabiane na miejscu, także zakwas na żur będzie przygotowywany w restauracji według tradycyjnej receptury.
– Nasza restauracja w Pradze jest położona Na Prikopie w prestiżowym miejscu, niezmiernie atrakcyjnym wśród turystów. Gośćmi są tu w dużej mierze osoby poszukujące bardziej wyszukanej oferty idącej w kierunku premium. Dla tych klientów karta została uzupełniona między innymi o szeroki wybór steków, do których mięso sprowadzamy specjalnie z najlepszych hodowli argentyńskiego angusa. Z kolei inspiracją do wprowadzenia do karty polskich dań były między innymi oczekiwania czeskiej Polonii, z którą nawiązaliśmy kontakt dzięki członkostwu naszej spółki w Klubie Polskiego Biznesu w Republice Czeskiej. Zaobserwowaliśmy też, że klienci dowiadując się, że jesteśmy polską restauracją, często pytają, czy posiadamy w ofercie jakieś tradycyjne polskie dania. Korzystamy z tych wskazówek, wprowadzając takie potrawy do menu i liczymy, że ta oferta będzie nie tylko dobrze się sprzedawać, ale też stanowić punkt wyjścia dla szerszej promocji polskiej kuchni za granicą – komentuje Mariola Krawiec-Rzeszotek, prezes zarządu Sfinks Polska.
– Od kilku miesięcy wnikliwie badamy rynek czeski i coraz lepiej rozumiemy jego specyfikę. Wprowadzane zmiany w menu mają za zadanie lepiej dopasować naszą ofertę do gustów i oczekiwań klientów. Kolejną zaletą nowego menu w praskiej restauracji jest możliwość objęcia jej systemem centralnych zakupów i korzystanie przez czeską lokalizację z dodatkowych oszczędności – dodaje Mariola Krawiec-Rzeszotek. – Podjęte dotychczas działania prosprzedażowe i restrukturyzacyjne doprowadziły do znaczącego wzrostu obrotów restauracji w Pradze. Po pierwszych czterech miesiącach tego roku, po raz pierwszy od jej uruchomienia, restauracja w Czechach wypracowała też zysk. Mamy nadzieję, że wprowadzenie nowego menu w praskim Sphinksie będzie stanowiło kolejny krok w kierunku rewitalizacji działalności Sfinks Polska za granicą – podsumowuje Krawiec-Rzeszotek.