Sphinx, sieć restauracji należąca do Sfinks Polska, wprowadza nowe menu. Znajduje się w nim 14 nowości, m.in. 3 rodzaje steków, ostre meksykańskie papryczki jalapenos, inspirowana egipską kuchnią kofta, a także makarony, dania z ryb, sałatki i desery. Gratką dla odwiedzających restauracje Sphinx w gronie rodziny lub przyjaciół będzie zestaw Sphinx Party zawierający wszystkie najpopularniejsze pozycje z karty dań. Nowe menu w zmienionej szacie graficznej będzie obowiązywać we wszystkich restauracjach Sphinx od 22 lutego br.
– Najnowsza karta dań ma podkreślać bogactwo smaków serwowanych w naszych restauracjach. Różnorodność przypraw sygnalizuje już okładka menu, jednak pełną gamę smaków będzie można poczuć kosztując proponowanych potraw. Wśród nowości pojawiły się dania mocno przyprawione, w tym pochodząca z krainy Sphinxa kofta i pikantne meksykańskie papryczki. Z pewnością w nowym menu zasmakują wielbiciele steków, makaronów i dań fit. Nasz szef kuchni wprowadził też do karty dań dwa wyborne, ale lekkie desery – Jagodowy sekret i Czekoladową fantazję. Oczywiście kultowe pozycje, w tym shoarma, nie zmieniają się, więc zwolennicy naszych tradycyjnych dań też nie będą zawiedzeni. Będzie je można znaleźć w wyjątkowym zestawie Sphinx Party. Liczymy, że nowe menu pokochają nasi stali goście i że zachęci ono nowych klientów do odwiedzenia naszych restauracji – mówi Dorota Cacek, wiceprezes zarządu Sfinks Polska SA, do której należy sieć restauracji Sphinx.
Gwiazdą nowej karty dań jest właśnie Sphinx Party, w ramach którego serwowane są wszystkie najpopularniejsze pozycje z menu: shoarma drobiowa i wieprzowa, filet drobiowy, karkówka, a także nowa propozycja – kofta – orientalnie przyprawione opiekane paluszki z mielonej wołowiny. W zestawie podawane są też frytki lub ryż i surówki. Jest to więc doskonały sposób, by w gronie rodziny lub znajomych skosztować różnych kultowych pozycji restauracji Sphinx. Atrakcją dla smakoszy steków, a także osób lubiących dużo i dobrze zjeść będzie Porterhouse stek składający się z dwóch najlepszych rodzajów wołowiny – polędwicy i antrykotu, przedzielonych charakterystyczną kostką, który serwowany jest w rozmiarze XXL z masłem czosnkowym i sałatką wegetariańską. Kolejne propozycje to Kansas stek w tym samym rozmiarze, przygotowywany z wyjątkowo soczystego antrykotu lub stek ze schabu serwowany z sosem morelowo-śliwkowym, chrupiącymi plackami ziemniaczanymi rosti i modrą kapustą.
W nowej ofercie restauracji Sphinx znalazły się dwie nowe przystawki: złociste łódeczki z ziemniaków wypełnione delikatną sałatką i opiekanymi kawałkami kurczaka oraz meksykańskie papryczki jalapenos w chrupiącej panierce nadziewane kremowym serkiem. Nie brakuje też nowych propozycji dla miłośników makaronów. Będą oni mogli posmakować Tagliatelle z kurkami, Sałatki włoskiej na bazie kolorowego makaronu świderki z kawałkami kurczaka lub Brokułowej inspiracji z kurczakiem w sosie winno-śmietanowym. Z kolei amatorzy warzyw, grillowanych ryb i zdrowego trybu odżywiania będą mogli skosztować dwóch nowych dań w stylu fit: łososia na szpinaku podawanego w sosie śmietankowo-czosnkowym lub sandacza na warzywach w aromatycznych ziołach serwowanego z sosem maślanym.