– Zależy nam na tym, aby nasze restauracje były strefami wolnymi od koronawirusa oraz żeby były to miejsca bezpieczne dla naszych gości i pracowników. Stąd „ Antywirusowa Dziesiątka Sfinksa” – mówi Dorota Cacek, wiceprezes zarządu Sfinks Polska.
W ramach „Antywirusowej Dziesiątki Sfinksa” poza obowiązującymi dotychczas zasadami w zakresie czystości, higieny oraz bezpieczeństwa firma wdroży we wszystkich sieciach dodatkowe procedury:
1. Stoliki będą dezynfekowane po każdym gościu oraz w dowolnym momencie na prośbę gości.
2. Kelnerzy i kucharze będą mieli obowiązek noszenia maseczek i rękawiczek.
3. Restauracje zapewnią gościom płyn dezynfekujący w toaletach oraz w widocznym miejscu na sali konsumpcyjnej.
4. Karty menu będą dezynfekowane po każdym użyciu.
5. Na prośbę gościa udostępniane będą jednorazowe sztućce.
6. Przyprawy będą serwowane w jednorazowych opakowaniach.
7. Naczynia i sztućce będą podwójnie wyparzane i dezynfekowane.
8. Pracownicy restauracji przystąpią do pracy po codziennym pomiarze temperatury.
9. Wszystkie klamki oraz włączniki w restauracji będą dezynfekowane kilka razy dziennie.
10. Liczba audytów bezpieczeństwa zostanie podwojona w całej sieci.
– „Antywirusowa Dziesiątka Sfinksa” to efekt pracy zespołów wewnętrznych, dostawców oraz konsultacji z ekspertami zewnętrznymi. Już teraz kończymy przygotowania w zakresie zapewnienia środków dezynfekcyjnych i środków ochrony dla pracowników oraz przeprowadzenia cyklu szkoleń dla restauratorów i personelu ¬– mówi Dorota Cacek, wiceprezes zarządu Sfinks Polska, właściciela sieci Sphinx, Piwiarnia Warki, Chłopskie Jadło i WOOK.
„Antywirusowa Dziesiątka Sfinksa” będzie rozszerzana o kolejne punkty, w tym o nowe zasady, które będą wprowadzane przez rząd, a które nie są jeszcze uwzględnione w nowych procedurach spółki.