Od lipca br. MAKRO Cash & Carry oferuje nowe specjalistyczne szkolenie dedykowane właścicielom lokali gastronomicznych, barmanom, szefom barów, jak również pracownikom pubów i restauracji. W jego trakcie uczestnicy mają okazję poznać technikę organizacji pracy baru, sprzęt potrzebny do sprawnego mieszania drinków, a także nauczyć się przyrządzać drinki, m.in. Tequilę Sunrise czy Toma Collinsa. Cykl pierwszych 13. pilotażowych szkoleń barmańskich w MAKRO Centrum Rozwoju Firm zaplanowano na kolejne wtorki – w pierwszej fazie zostanie przeszkolonych około 120 osób. Pierwszą część szkolenia o charakterze teoretycznym prowadzi Mikołaj Nowak z Międzynarodowej Szkoły Barmanów Cocktail System. W swojej prezentacji przedstawia: podział i charakterystykę napojów mieszanych, składniki napojów mieszanych, techniki miksowania i miary barowe. Po zapoznaniu się z informacjami teoretycznymi, kursanci przechodzą trzygodzinne praktyczne szkolenie zarówno z zakresu miksologii i innych najpopularniejszych technik, stosowanych w pracy za barem. W tej części prowadzący prezentuje podręczny sprzęt i dodatki komplementarne oraz specjalistyczne szkło barowe. Zwraca też uwagę na kwestię obsługi klienta, odpowiedni wygląd barmana i jego zachowanie. Nie bez znaczenia jest sposób przyjmowania zamówień, kolejność czynności podczas ich realizacji, rozmieszczanie i prezentacja napojów oraz umiejętność odgadywania oczekiwań klientów. Uczestnicy szkolenia pod okiem trenera samodzielnie przyrządzają klasyczne napoje typu Long Drinks, Short Drinks i Soft Drinks – m.in. Margharitę, Moijto, Pińa Coladę czy Tequilę Sunrise. Kursanci uczą się posługiwania miarami barowymi, dobierania składników do drinków czy różnych technik miksowania na bazie najlepszej jakości alkoholi i dodatków. Po zakończeniu kursu uczestnicy otrzymają specjalny certyfikat oraz materiały pomocnicze, utrwalające zdobytą wiedzę.