SOS ŻUBRÓWKOWY DO ŻEBEREK I NIE TYLKO
Paweł Zajączkowski, kucharz w IBB Andersia
Składniki:
żubrówka 200 ml, cebula 0,15 kg, ocet jabłkowy 2 łyżki, cukier 3 dag, czosnek, woda 10 ml, pół łyżeczki cynamonu, mąka ziemniaczana do zagęszczenia.
Sposób przygotowania:
Do garnka dodajemy cebulę pokrojoną w grubą kostkę, dodajemy cukier i karmelizujemy ok. 4 min. Gdy cebula zrobi się złota dodajemy czosnek pokrojony w plasterki. Całość karmelizujemy ok. 30 sekund, a następnie dodajemy żubrówkę, ocet jabłkowy i wodę oraz cynamon (można dodać odrobinę sosu sojowego do wydobycia ciemniejszej barwy sosu ). Całość należy redukować ok. 4 min., a potem zagęścić zawiesiną z mąki ziemniaczanej.