Nowoczesny deser powinien zaskakiwać. Najlepiej, jeśli zawiera kilka struktur, np. gładki krem, chrupiący element i wykończenie sosem, musem lub pianką. Idealnie, gdy współgra z kartą menu, poprzez wykorzystanie składników, które zostały użyte w daniu głównym (zioło, warzywo, owoc). Ciekawym zabiegiem jest mieszanie przeciwstawnych smaków, jak: słodko – słony. Latem królują lody i desery lodowe w rozmaitych odsłonach. Najważniejsza pozostaje wysoka jakość składników oraz ich lokalne pochodzenie. Nawet najlepsze lody warto wzbogacić dobrym sosem – gustownie wylanym, o smaku owocowym, czekoladowym, czy karmelowym. W tym towarzystwie dobrze czują się także musy owocowe, pianki smakowe z syfonu, czy chrupki, przełamujące gładką strukturę lodów. Kultowe już gofry (szczególnie nad polskim morzem) to także doskonałe pole do popisu, jeśli chodzi o polewy i posypki. Najlepiej, jeśli są przygotowywane z naturalnych składników, z lokalnych manufaktur lub od sprawdzonego producenta. Szukajmy wśród nietuzinkowych darów natury, a na pewno zaskoczymy swoich gości. Polewy z płatków dzikiej róży, czarnego bzu, rokitnika, czy owoców morwy, z dodatkiem aromatycznych ziół to propozycje dla osób szukających kulinarnych olśnień. Dla fanów klasyki idealnie sprawdzi się polewa przyrządzona ze świeżych, sezonowych owoców. Ciekawą opcją są także polewy czekoladowe z alkoholem lub autorskie przepisy pełne niekonwencjonalnych smaków: świeże owoce z cukrem i miętą. Aby serwować atrakcyjne desery dla świadomych gości należy wykazać się twórczą kreatywnością, po prostu!
– Słodkie sosy deserowe, dzięki zwiększonemu udziałowi owoców w składzie, charakteryzują się wyrazistym i naturalnym smakiem oraz aromatem, a w strukturze niektórych z nich wyczuwalne są kawałki owoców. W skład naszej oferty wchodzą różne smaki, np. malinowy, wiśniowy, truskawkowy, jagodowy oraz czekoladowy i toffi. Słodkie polewy świetnie sprawdzają się, jako dodatek do lodów, ciast, sałatek owocowych, gofrów oraz wszelkiego rodzaju deserów podawanych zarówno na ciepło, jak i na zimno – rekomenduje Łukasz Lisowski, ekspert ds. gastronomii w firmie Fanex.
Nawet do tych najbardziej klasycznych deserów, jak szarlotka czy sernik pasują polewy i musy. Mogą być zainspirowane chwilową modą, uwielbianymi przez wszystkich batonikami, a także ekotrendami. W tym przypadku aspekt wizualny ma ogromne znaczenie. Pamiętajmy jednak, żeby na talerzu nie zrobiło się za „ciężko” od dodatków, bo sam smak lodów zniknie i powstanie miszmasz.
SŁODKIE KULECZKI
Już od kilku sezonów niesłabnącą popularnością cieszą się napoje i desery z dodatkiem kolorowych kuleczek o specyficznej, żelowej konsystencji. Bubble tea to napój, który pokochały dzieci i młodzież z całego świata. Jego bazą najczęściej jest herbata (zielona, biała lub czarna). Owocowy, mleczny lub jogurtowy? – to klient decyduje, na jaki smak ma ochotę. Bubble tea pochodzi z Tajwanu i może być zamawiana na zimno lub ciepło. Warto urozmaicić menu o tę właśnie pozycję. W ofercie firmy Fanex znajdują się owocowe kulki żelowe Fan&Joy, które zostały stworzone w odpowiedzi na potrzeby rynku gastronomicznego.
Dostępne są w czterech smakach: truskawkowym, limonkowym, jagodowym oraz pomarańczowym. Są innowacyjnym sposobem na wprowadzanie owocowych smaków w niezwykle ciekawej formie i na wielu płaszczyznach – zarówno, jako samodzielny dodatek do deseru, jak również, jako ciekawe uzupełnienie sosu deserowego. Dzięki niespotykanej konsystencji, podczas spożywania eksplodują smakiem, dając wyjątkowe doznania.
– Elastyczna otoczka kulek pozwala na nieograniczone zastosowanie – począwszy od popularnej Bubble tea, poprzez produkty mleczarskie, napoje, soki, drinki i lemoniady, galaretki, wszelkie desery i wyroby cukiernicze, skończywszy na wyszukanych potrawach restauracyjnych. Oprócz walorów smakowych, przyciągają uwagę wyrazistymi kolorami, stanowiąc wyjątkowy i estetyczny element dekoracyjny. Na specjalne życzenie klienta, zamiast owocowego soku, w żelowych kulkach możemy „zamknąć” również inne smaki i składniki takie, jak np. miód, czekoladę, kawę, ocet balsamiczny, czy też wasabi. Możliwości kompozycyjne są ogromne – zapewnia Łukasz Lisowski.
Ciekawym wyborem są także mrożone musy warzywne i warzywno-owocowe. Wszystko po to, aby wyjść naprzeciw potrzebom osób będących na rozmaitych dietach. To dlatego kremy i sosy można wykonać także na bazie mleczka kokosowego, to propozycja dla wegan i gości unikających laktozy. Tego typu kombinacje to strzał w dziesiątkę. Letnie desery powinny przede wszystkim zachwycać soczystymi kolorami, nietuzinkowymi dodatkami i zróżnicowanymi teksturami. Nie ma nudy, gdy szefowie kuchni rozpieszczają gości, łącząc tylko z pozoru nieprzystające do siebie składniki. Latem można, a nawet trzeba szaleć do woli.
ŁUKASZ LISOWSKI
tekst: Angelika Drygas
fot. pixabay.com.pl