Somersby Mixology:Przypływ barmańskich inspiracji

Newsy

Somersby Mixology:Przypływ barmańskich inspiracji

24 października 2014

Marka Somersby wspólnie ze Stowarzyszeniem Barmanów Polskich zaprosiła w miniony weekend najlepszych barmanów w kraju na rejs po Bałtyku. Prom zabrał gości do Karlskrony, ale głównym celem podróży było wyłonienie spośród 80 uczestników warsztatów Somersby Mixology 2014 autorów najbardziej kreatywnego drinka na bazie piwa Somersby.

Czteroosobowe zespoły barmanów walczyły o nagrodę główną w kategorii najlepszy longdrink sezonowy na bazie piwa Somersby Apple lub Somersby Blackberry. Somersby to mix piwa i napoju owocowego – doskonałe orzeźwienie na słoneczne i upalne dni, ale także na jesienno-zimowy sezon, do którego walczący w konkursie barmani przygotowali autorskie propozycje. W recepturze napoju dozwolone było użycie maksymalnie 6 składników.

Uczestnicy konkursu na otwartym morzu rzeczywiście wypłynęli na głębokie wody kreatywności i zaprezentowali szeroki wachlarz możliwości. Walka była wyrównana i bardzo zacięta. Zwycięzcą Somersby Mixology 2014 został zespół barmanów o nazwie Bałtyckie Foki w składzie Agnieszka Herjan, Agnieszka Gałach, Artur Wawrzyszczak i Rafał Dobrowolski. Triumfatorzy zaprezentowali drink o nazwie Green Somersby, który powstał na bazie Somersby Apple. Barmani doskonale skomponowali je z naparem z zielonej herbaty i syropem z kiwi. Wyjątkowego smaku dopełniły dodatki w postaci jałowca i pomarańczy. Zwycięzcy otrzymali nagrody pieniężne.

Przepis na zwycięski drink

GREEN SOMERSBY:

150 ml Somersby Apple

20 ml syropu z kiwi

150 ml gorącego naparu z zielonej herbaty

Dodatki: świeża gałązka jałowca, zest z pomarańczy.

Sposób przygotowania:

Do ciepłego szkła wlewamy syrop, następnie napar z herbaty i dopełniamy Somersby. Dla uzyskania wyjątkowego aromatu rant szkła przecieramy zestem z pomarańczy, a gałązkę jałowca podpalamy i wrzucamy do drinka. Dodatkowo szkło można udekorować suszonym lub podpalonym jabłkiem.