Jak zaczynają dzień mężczyźni w Polsce? Na pewno nie od śniadania, które przed pracą spożywa tylko 48% panów! A to właśnie brak tego posiłku powoduje obniżenie sprawności umysłowej, utrudnia utrzymanie prawidłowej wagi, czy powoduje częstsze zapadanie na choroby serca. O tym jak powinno wyglądać śniadanie panów, nie tylko w Dniu Mężczyzny, przypominają organizatorzy ogólnopolskiego programu „Śniadaniowa Klasa”.
Według badań TBS OBOP otyłość w Polsce to głównie problem panów. Wśród osób w wieku 15-49 lat, 10% więcej mężczyzn niż kobiet ma nadwagę, podczas, gdy prawidłowo skomponowana męska dieta jest bardzo podobna do diety dla płci pięknej. Różnice polegają na zapotrzebowaniu energetycznym – panowie potrzebują więcej kalorii w ciągu dnia niż kobiety (2400-3600, zależnie od stopnia aktywności). Dlatego dbający o siebie Polak, oprócz aktywności fizycznej, powinien regularnie spożywać dziennie pięć posiłków, bogatych w warzywa i owoce, z czego najważniejszym jest pożywne pierwsze oraz drugie śniadanie zabrane do pracy.
Śniadanie to zastrzyk energii na długie godziny w pracy. Co więcej posiłek ten poprawia nastrój i koncentrację, przyspiesza proces myślenia, tak istotny w pracy umysłowej. Jego brak spowalnia przemianę materii, co w dalszej perspektywie prowadzi do problemów z utrzymaniem prawidłowej wagi, zwiększa ryzyko zachorowań na chorobę wieńcową serca, powstawanie nowotworów oraz cukrzycy.
Poszczenie od rana spowoduje, że podczas kolejnych posiłków zjemy więcej, a wieczorem sięgniemy po kaloryczną kolację, co przy spowolnionym metabolizmie kończy się przybraniem na wadze – wyjaśnia Małgorzata Sienkiewicz, dyplomowany technolog żywności z Z.T. “Bielmar” organizator ogólnopolskiego programu edukacyjnego „Śniadaniowa Klasa”- Dodatkowo spożywanie śniadań pomoże w obniżeniu kortyzonu – hormonu wspierającego odkładanie się tłuszczu w okolicach brzucha, którego poziom rano jest największy. Mężczyźni, którzy regularnie jedzą posiłki o poranku, są o 12% mniej zagrożeni otyłością! Wystarczy mała zmiana nawyków żywieniowych, w tym przede wszystkim spożywanie pierwszego i drugiego śniadania, by zadbać o sylwetkę i zdrowie.
Pełnowartościowym pierwszym i drugim śniadaniem dla mężczyzny będzie zdrowa kanapka. Nie tylko z serem i wędliną, ale również z grillowanym kurczakiem, pastami rybnymi (np. z makrelą, tuńczykiem), jajecznymi lub warzywnymi. Powinna być przygotowana na ciemnym, pełnoziarnistym pieczywie, które doda energii, a także posmarowaną dobrym tłuszczem roślinnym, np. margaryną Śniadaniową Klasyczną. Jego dodatek jest niezbędny, aby organizm mógł przyswoić wszystkie witaminy zawarte w składnikach śniadania. Obowiązkowo należy dodać warzywa (np. sałatę, rukolę, plasterki ogórka, rzodkiewki lub pomidora). Dla urozmaicenia kanapkę można podać na ciepło w formie tostów lub przygotować tort kanapkowy, który wystarczy na śniadanie dla całej rodziny!
Inspiracje na śniadania oraz przepisy dostępne na www.sniadaniowaklasa.pl.
PROPOZYCJE ŚNIADAŃ DLA MĘŻCZYZN:
1) Kanapka z indykiem na ciepło
- pieczywo
- margaryna Śniadaniowa Klasyczna
- kilka plasterków pieczonego indyka
- sałata, roszponka
- żurawina ze słoiczka
- ser (np. camembert, brie, kozi pleśniowy)
- opcjonalnie: majonez
Przygotowanie:
Pieczywo przekroić na pół, posmarować Śniadaniową Klasyczną lub cienką warstwą majonezu. Na jednej połówce położyć sałatę, dodać plasterki mięsa, ser, żurawinę, przykryć roszponką i drugą kromką pieczywa. Następnie wstawić do piekarnika na kilka minut.
2) Śniadanie na ciepło, czyli omlet z chudą wędliną
Składniki:
- 2 jajka
- 2 łyżki mleka
- szklanka mąki
- 4 łyżki pokrojonej chudej, drobiowej wędliny
- łyżka posiekanej cebuli
- łyżka oleju rzepakowego
- sól, pieprz, łyżeczka suszonej bazylii.
Przygotowanie:
Do miski wbijamy jajka, ubijamy je z mlekiem, mąką i przyprawami. Masa powinna być puszysta (lekko spieniona), gładka i jednolita.
Na patelni podgrzewamy tłuszcz i wrzucamy cebulę. Gdy lekko się zeszkli, dodajemy szynkę. Gdy się przysmaży, przekładamy mięso na talerz. Na patelnię wlewamy masę na omlet i podsmażamy na małym ogniu. Gdy placek zacznie się ścinać, wykładamy na wierzch szynkę, równomiernie rozprowadzając go po powierzchni. Po chwili przekładamy placek na drugą stronę. Po około 30 sekundach omlet jest gotowy.
3) Jajecznica ze szpinakiem i suszonymi pomidorami
Składniki:
- 2-3 jaja
- garść świeżego szpinaku
- pół cebuli
- kilka suszonych pomidorów
- sól, pieprz, olej rzepakowy
Przygotowanie:
Szpinak myjemy, zwijamy w „cygaro” i tniemy na paski. Cebulę obieramy i kroimy w drobną kostkę. Pomidory kroimy w cienkie paski. Na oleju podsmażamy cebulę, dodajemy szpinak i czekamy aż lekko opadnie, dodajemy pomidory. Następnie wbijamy jajka. Dodajemy sól i pieprz, mieszamy aż jajka się zetną. Podajemy z pieczywem lub ciepłym tostem posmarowanym margaryną Śniadaniową Klasyczną.